Вливання ЄЦБ спричинили зниження вартості запозичення для Італії, Іспанії і Бельгії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вливання ЄЦБ спричинили зниження вартості запозичення для Італії, Іспанії і Бельгії

Казна та Політика
213
Безпрецедентні вливання Європейського центрального банку (ЄЦБ) у фінансову систему єврозони призвели до зниження вартості запозичення для Італії, Іспанії та Бельгії, компенсувавши відсутність комплексного рішення для подолання боргової кризи і ризик рецесії, повідомляє Інтерфакс-Україна.
Під час аукціону, що відбувся 21 грудня, ЄЦБ надав банкам регіону трирічні кредити на загальну суму 489 млрд євро. В аукціоні взяли участь 523 кредитні установи. Кредити були надані за ставкою, що дорівнює поточній базовій ставці ЄЦБ - 1% річних.
Як повідомляє агентство Bloomberg, з цього моменту прибутковість дворічних італійських облігацій знизилася на 50 базисних пунктів, бельгійських паперів з аналогічним терміном обігу - на 22 базисні пункти.
"Короткострокова вартість запозичення істотно впала, і це дає європейським лідерам додатковий час для вживання заходів, - відзначає керуючий директор валютного підрозділу Nomura Holdings Inc. в Нью-Йорку Йенс Нордвіг. - Всього шість тижнів тому інвестори були впевнені в неминучості кредитної кризи, однак ЄЦБ запобіг їй за рахунок вливання коштів".
Прибутковість дворічних облігацій Італії становить 4,57% річних, що нижче від середнього рівня за останні шість місяців, який становить 4,69%. У листопаді прибутковість цих паперів перевищувала 7,66% річних.
Прибутковість дворічних іспанських бондів впала за останні шість тижнів більш ніж на 6% - до 3,48%.
28 грудня Італія розмістила шестимісячні казначейські векселі на 9 млрд євро, при цьому вартість запозичення для країни різко знизилася на тлі поліпшення попиту. Середньозважена дохідність паперів склала 3,251%, що вдвічі нижче, в порівнянні з 6,504% на попередньому аукціоні, що відбувся 25 листопада. Книга заявок на векселі була перепідписана в 1,7 рази проти 1,47 рази в листопаді.
Бельгія 3 січня провела аукціон з продажу три- і шестимісячних векселів на загальну суму 2,44 млрд євро, тоді як спочатку планувала залучити лише 2,2 млрд євро. Прибутковість паперів при розміщенні була мінімальною за 18 місяців.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас