2012: Що нам готує новий рік? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

2012: Що нам готує новий рік?

Енергетика
2056
2012 рік обіцяє бути багатим на події. Рік, у який пророкують кінець світу, багато в чому буде переломним як для світу, так і для України зокрема. У 2012 році стане ясно, яким шляхом піде Україна і що очікує світову фінансову систему.
З яким результатом переможе Путін?
4 березня 2012 р. відбудуться президентські вибори в Російській Федерації. Незважаючи на різке зростання протестних настроїв у російському суспільстві, а також на перші масові виступи проти політики влади з 90-их років, в перемозі Путіна на сьогодні сумніватися не доводиться. Занадто величезний адмінресурс і занадто роз'єднана опозиція. Силу першого на собі вже відчув один з найбільш популярних лідерів опозиціонерів Олексій Навальний. Йому не вдалося зареєструватися для участі у виборах. При цьому саме Навальний володів найвищою підтримкою всіх протестувальників. Йому не надто поспішали допомагати і "товариші по боротьбі", які начебто і "співчували його справі", але при цьому самі мітили на президентське крісло. У підсумку, і присутній на мітингу на проспекті Сахарова Михайло Прохоров пішов на вибори окремо, так само як і інший опозиціонер - Григорій Явлінський. Ці люди могли б допомогти Навальному, якому симпатизує більшість доволі строкатої опозиції. Але дива не сталося - і викривач фінансових махінацій "єдиноросів" фактично позбавлений можливості брати участь у виборах.
У той же час, сам Путін зробив висновки з акцій протесту. Главою Адміністрації Президента РФ призначений один з "яструбів" в путінському оточенні - екс-міністр оборони Сергій Іванов. А віце-прем'єр-міністром призначили Владислава Суркова - людину, яка раніше обіймала посаду заступника глави АП. Сурков відомий як один з провідних кремлівських політтехнологів, відповідальний зокрема за формування провладних молодіжних рухів. Від останніх, до речі, вирішили відмовитися - поки лише в одному великому російському місті суд заборонив організацію "Наші". Але випадок показовий. Загалом, Кремль до виборів підготувався. Чого не скажеш про опозицію.
Чи впаде долар, і хто з цим боротиметься?
Вибори в 2012 році будуть проходити не тільки в Росії, але і у "заклятого друга" РФ - США. Президент, одним з передвиборних гасел якого було "Надія", все сильніше і сильніше розчаровує американців. При цьому, Бараком Обамою незадоволені як симпатики республіканців і лібертаріанців з "Руху чаювання", так і ті, хто раніше його підтримував - ліберали і молодь "лівих поглядів". Під кінець 2011 року, після виступів американців під гаслом "Захопи Уолл-Стріт" і підтримки цього руху і в різних містах США, і навіть по всьому світу, можлива перемога Обами на майбутніх виборах ставиться під велике питання. І якщо республіканці висунуть більш-менш адекватну кандидатуру на пост президента, демократам знову доведеться звикати до ролі опозиції.
Хто б не переміг на виборах, йому належить узяти кермо влади США у дуже тяжкі для країни часи. У минулому 2011 р. стелю держборгу країни збільшили і тим самим уникли дефолту долара. Однак під кінець року Обама знову був змушений просити Конгрес дозволити підвищення розміру позики ще на трильйон доларів з гаком. Однак і в США, і в світі розуміють: нескінченно так тривати не може. При цьому дефолт долара означатиме крах світової фінансової системи. Про те, як уникнути подібного, і буде думати не лише Обама, але і його наступник на президентській посаді.
Вибори-вибори
Для України 2012 рік обіцяє бути теж дуже непростим. Так, країну, яка трохи відійшла від електоральної гарячки, знову накриє передвиборна лихоманка. Хтось, а саме - незліченні політтехнологи і піарщики на виборах зароблять. Хтось навпаки отримає "головний біль". Цього року вибори знову будуть проводитися за мажоритарною системою. А це значить, що про виборців "на місцях" знову згадають. І як це водиться за старою традицією на них, наче з рогу достатку, посипляться не тільки продуктові набори, а й обіцянки виконати буквально будь-яке прохання. Так, ЗМІ вже викрили київського депутата Олеся Довгого у використанні технології, яка принесла перемогу на мерських виборах його патрону - Леоніду Черновецькому, а саме - поширення продуктових наборів. Незважаючи на те, що гречка Черновецького вже боляче "відгукнулася" киянам, підкуп виборців (або "матеріальна підтримка незахищених верств суспільства", як це прийнято називати) як і раніше одна з дієвих технологій. Укупі з обіцянками. Однак виборцям варто пам'ятати, що згідно з новим законом про вибори вони вже не зможуть відкликати депутата-мажоритарника, в т.ч. і за невиконання своїх обіцянок.
Посадять чи відпустять?
У поточному році розв'яжеться інтрига, яка бере початок у році 2011 - посадять чи відпустять екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка? Минулий рік завершився неспокійно - екс-прем'єр-міністра Юлію Тимошенко 29 грудня раптово етапували з Лук'янівського СІЗО до харківської колонії. Фактично, лідера опозиції позбавили підтримки. На відміну від Тимошенко, Луценко має всі шанси виграти в суді: свідки змінюють свої свідчення проти екс-глави МВС, пояснюючи, що їх примусили оббрехати Луценка в прокуратурі. Журналісти фіксують "нараду" державних обвинувачів зі свідками. У підсумку, всі звинувачення розсипаються, наче картковий будиночок. Але Луценка все ж не відпускають. Суд затягується, а в ЄС вже недвозначно дали зрозуміти, що процеси над Тимошенко, Луценком та іншими "опозиціонерами" будуть дорого коштувати українській владі. І не виключено, що з метою домогтися підписання договору про асоціацію з ЄС, Луценка можуть і визнати невинним. Але тоді влада отримає на волі видного і харизматичного опозиціонера, який зможе продовжити справу Тимошенко - боротьбу з нинішньою владою. Що вибере президент Віктор Янукович: дотримання інтересів внутрішньополітичних чи зовнішньополітичних, і покаже 2012 рік.
Тож праві майя чи ні?
21 грудня 2012 р. багато жителів Землі всерйоз очікують кінця світу. Пророцтва про "Страшний суд" і кінець часів завжди користувалися популярністю. У Середні віки та Новий Час досить поширеним був сюжет, коли черговий священик розповідав пастві, що за Біблією виразував точну дату кінця світу і до неї залишилися лічені тижні. Жителі села чи міста прогулювали все своє майно, але в цей самий день нічого не відбувалося. У підсумку, всі ловили священика, щоб гарненько помститися. Сьогодні біблійні пророкування "не в моді". Зате звістка про те, що календар майя, що славиться своєю разючою точністю, закінчується на цій даті, багатьох змусила зробити висновок, що кінець світу буде саме 21 грудня 2012 року. Вже й самі нащадки майя заявляли, що почнеться лише новий цикл в історії людства, а чутки про те, що календар "закінчується" - лише чутки. І вчені-історики ставили під сумнів "фатальну" інтерпретацію календаря. Але людство прагне таємниць і передбачень, хоч вони часом і лякають. 21 грудня інтрига вирішиться.
Армагеддон - Армагеддоном, але футбол за розкладом!
Перед прогнозованим "кінцем світу" світ зможе насолодитися таким видовищем, як чемпіонат Європи з футболу. А українці отримають прекрасну можливість виявити гостинність, якою славиться наша земля. Правда, більшість європейських команд все ж віддали перевагу "квартирувати" у Польщі. Нехай це залишиться на їх совісті, а також на совісті українських чиновників, які часом затягували з підготовкою до Євро-2012. Втім, що стосується будівництва стадіонів, то тут українці випередили поляків. Наші стадіони всі готові, в той час, як у Польщі деякі арени "доводиться до розуму".
Той факт, що в Україні будуть проводиться змагання з футболу між європейськими командами, не особливо радує фанатів. Здавалося б, все повинно бути навпаки. Та й самі лідери фанатських об'єднань визнавали - спочатку всі раділи тому, що Україна виграла право на проведення Євро-2012. Проте з часом виявилося, що на матчі українцям потрапити буде не так вже просто. А міліція "щоб уникнути заворушень" посилила контроль за фанатськими об'єднаннями: була створена база на фанатів, у деяких вболівальників брали відбитки пальців тощо. Крім неприємностей з пересічними українцями, не радує скептиків і кошторис витрат на проведення чемпіонату. Адже ніяка реклама і доходи від туристів не покриють тих мільярдів, які витратила Україна на проведення Євро-2012. А "позитивний імідж країни", як показує практика, залежить не лише від футболу, але і від поведінки українських політиків, особливо тих з них, які перебувають при владі.
Або нас в ЄС, або ми в ЄЕП
2012 рік обіцяє стати вирішальним і щодо європейського вектора в українській зовнішній політиці. Саме в цьому році планується парафування угоди про асоціацію з Євросоюзом. Поки ж в ЄС підтверджують "європейський вибір" України, але конкретних кроків робити не поспішають. А президент України, який раніше обіцяв мало не безвізовий режим з ЄС у 2011 році - максимум – у 2012 році, потрапив у дуже незручну ситуацію. Адже переговори за договором про асоціацію безпосередньо пов'язані зі справою Юлії Тимошенко, до якої українська влада налаштована непримиренно. Янукович погрожує віддати перевагу не ЄС, а іншому об'єднанню - ЄЕП. Але така загроза не надто лякає європейців. А от українська влада втрачає свої останні козирі у газових переговорах з Росією.
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас