Угорщині загрожують санкції ЄС за порушення основних принципів і цінностей союзу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Угорщині загрожують санкції ЄС за порушення основних принципів і цінностей союзу

Казна та Політика
660
Угорщині як члену Європейського Союзу загрожують санкції за порушення основних принципів та цінностей ЄС, заявив на брифінгу представник виконавчої колегії ЄС Олів'є Байї.
Європейська Комісія на найближчому засіданні дасть оцінку діям Будапешта і, якщо знайде в них порушення законів ЄС, запустить процедуру покарання, зазначив він.
Мова йде про прийняті недавно закони, які обмежують незалежність Центрального банку Угорщини, а також про відкликання ліцензії на частоту мовлення в опозиційній радіостанції. Ці закони провела правляча партія "Фідеш" прем'єр-міністра Віктора Орбана, яка скористалася конституційною більшістю в парламенті.
"Європейська комісія в найближчі дні або в найближчі тижні повинна вирішити, чи є прийняття цих законів порушенням чи ні", - сказав О.Байі.
"Вона прийме тоді рішення, покликані забезпечити відповідність угорського законодавства основоположним законам ЄС", - додав він.
О.Байі нагадав, що Брюссель ще на початку грудня направив відповідне попередження угорській владі.
"Тільки на основі цієї оцінки ЄК може визначити наступні етапи", - зазначив він.
За його словами, це може бути офіційне представлення до Суду ЄС і введення фінансових санкцій. У відповідність з Лісабонським договором, цей складний процес може зайняти кілька місяців.
Як стало відомо з джерел, близьких до Єврокомісії, угорське питання включене до порядку денного її засідання 11 січня.
Європейська комісія та МВФ вирішили в грудні перервати переговори з Будапештом про можливе надання фінансової допомоги Угорщині в 15-20 млрд. євро. Тим самим вони висловили протест проти проведеної угорським урядом реформи Центрального банку. Питання про можливе поновлення переговорів буде обговорюватися в Брюсселі також 11 січня. Поки ж фінансові ринки різко реагують на невизначеність, і курс форинта впав у середу до рекордно низького рівня відносно євро.
Крім того, Брюссель знову закликав Будапешт гарантувати плюралізм ЗМІ. Він висловив стурбованість тим, що близька до уряду Угорщини Рада у справах ЗМІ відібрала частоту мовлення в опозиційної радіостанції "Клубрадіо".
Тим часом голова політичної групи (фракції) лібералів в Європарламенті Гі Верхофстадт закликав ЄС накласти "економічні і політичні санкції" на Угорщину в покарання за введення в дію суперечливих законопроектів.
Він зазначив, що ст. 7 Договору ЄС передбачає санкції у разі порушення демократичних цінностей союзу.
"На жаль, настав момент застосувати її, щоб захистити демократію і базові права в Угорщині і в ЄС, не допустити небезпечного прецеденту і поганого прикладу для країн, які хочуть вступити в союз", - підкреслив лідер європейських лібералів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас