Греція: інтриги навколо дострокових виборів і невідкладних реформ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греція: інтриги навколо дострокових виборів і невідкладних реформ

Казна та Політика
654
Перехідний уряд Греції на чолі з прем'єром Пападімосом вибився з графіка: переговори про списання боргів і новою програмою допомоги не завершені, приватизація застопорилася, а дата виборів все ближче і ближче.
Не минуло й півтора місяці з того моменту, як прем'єр-міністр Лукас Пападімос сформував новий уряд Греції, а він вже потрапив в цейтнот. У березні йому треба погасити державні облігації на суму в 14 мільярдів євро. До цього необхідно, з одного боку, підписати угоду з приватними кредиторами про списання приблизно половини грецьких боргів, а з іншого - завершити переговори щодо другого пакету допомоги обсягом в 130 мільярдів євро. Однак Європейський Союз, Європейський центральний банк і Міжнародний валютний фонд нададуть ці гроші тільки за умови, що парламент в Афінах прийме широкомасштабну програму структурних реформ. Але саме тут-то справа і застопорилося.
Переговори непогано просуваються
Афінський економіст і публіцист Панагіотіс Бусбуреліс поки не схильний драматизувати ситуацію. Він вважає, що новому прем'єру просто потрібно більше часу: "Переговори про добровільний обмін старих грецьких облігацій на нові з більш тривалими термінами погашення просуваються цілком непогано". За даними співрозмовника, є цілком обґрунтована надія на те, що процентна ставка за цими новими паперами складе близько 4 відсотків річних, що досить помірковано.
Укладення відповідної угоди було б серйозною перемогою Лукаса Пападімоса. Він вже набрав чимало очок, коли забезпечив прийняття націленого на найсуворішу економію бюджету на 2012 рік. Але от добитися успіхів на інших важливих напрямках кардинального реформування країни, таких, як приватизація великої державної власності або скорочення чиновницького апарату, перехідний прем'єр поки не зумів, визнає Панагіотіс Бусбуреліс.
Соціалісти вимагають перенесення виборів
Грецькі соціалісти, які входять до коаліційного уряду, були б від душі раді надати нинішньому безпартійному прем'єру більше часу для роботи. Адже це дало б їм шанс подолати розбрат у власних лавах, що різко загострився після відставки в листопаді 2011 року колишнього прем'єра Георгіоса Папандреу, і погодити кандидатуру його можливого наступника.
Перед самим Новим роком віце-прем'єр і міністр фінансів Греції Евангелос Венізелос заявив після багатогодинного засідання керівництва Всегрецького соціалістичного руху (ПАСОК), що намічені на 19 лютого дострокові парламентські вибори необхідно перенести на більш пізній термін. Він запропонував провести їх після Великодня, який буде відзначатися в Греції 15 квітня.
Економіст Панагіотіс Бусбуреліс теж вважає, що від первинного плану провести вибори саме в лютому треба якомога швидше відмовитися: "В даний час паралельно йдуть дуже важливі переговори, які вступили до того ж у вирішальну фазу. Ну, не можна ж у такій ситуації прощатися з партнерами і йти голосувати!" Експерт переконаний, що повноваження нинішнього уряду необхідно продовжити як мінімум до квітня.
Втім, так вважають в Афінах далеко не всі. Консерватори, які лідирують в опитуваннях громадської думки, наприклад, не бачать ніяких вагомих причин переносити вибори. У свою чергу праві популісти, які ввійшли в коаліційний уряд, заявляють, що проводити голосування треба або негайно, або не раніше кінця року.
У поверненні до драхми зацікавлені шахраї і спекулянти
Однак подібні розбіжності між політиками - це ще півбіди. Стеліос Катранідес, професор економіки Університету в Салоніках (найбільшого академічного центру в країні), переконаний, що справжню загрозу процесу реформ в Греції становлять діючі за лаштунками групи інтересів: "У нашій країні є сили, які хочуть, щоб все залишилося, як є, оскільки насправді вони прагнуть до повернення до драхми".
У цьому зацікавлені, зокрема, бізнесмени з сумнівною репутацією, які заборгували державі величезні суми і, мабуть, розраховують на те, що в метушні грошової реформи про їхні борги якось забудуть. Зацікавлені у відродженні колишньої м'якої національної грошової одиниці і деякі спекулянти. Вони запаслися твердою валютою і тепер сподіваються, що в умовах економічного колапсу, який неминуче настане після відмови Греції від євро, зможуть задешево скупити найбільш цінну власність в країні.
Янніс Пападімітріу, Андрій Гурков
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас