Експерт: Українська труба коштує набагато дорожче, ніж 20 мільярдів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Українська труба коштує набагато дорожче, ніж 20 мільярдів

Енергетика
710
Оцінка української газотранспортної системи на рівні $ 20 млрд, озвучена російською стороною, занижена як мінімум в два рази.
Оцінка української ГТС на рівні $20 млрд була озвучена тільки російською стороною і є, м'яко кажучи, заниженою як мінімум в 2 рази", - заявив у коментарі Укрінформу колишній прес-секретар Нафтогазу Валентин Землянський.
За словами Землянського, у таку суму можна оцінити лише вартість труби без підземних сховищ газу, компресорних і газовимірювальних станцій, а також розгалуженої мережі газопроводів на території України.
"Взагалі ж вартість ГТС України може становити близько $50 млрд", - вважає експерт.
Він нагадав, що газотранспортна система Білорусі, яка в 2011 році стала власністю "Газпрому", була оцінена в $5 млрд. При цьому вона поступається українській за всіма позиціями, сказав Землянський.
Українська газотранспортна система включає 39,8 тис. км магістральних газопроводів, у тому числі 14 тис. км, діаметром 1020-1420 мм, 74 компресорні станції загальною потужністю 5450 МВт, 13 підземних сховищ газу з активним об'ємом в обсязі 32 млрд куб. м, або 21,3% від загальноєвропейської активної ємності. А загальна довжина газопроводів України складає 283,2 тис. км.
Нагадаємо, раніше глава правління компанії "Газпром" Олексій Міллер на зустрічі з прем'єром РФ Володимиром Путіним заявив, що Україна оцінила вартість своєї газотранспортної системи в $20 млрд і просить знижку на газ $9 млрд щорічно в разі створення газотранспортного консорціуму.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас