Що буде з цінами на продукти в новому році? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що буде з цінами на продукти в новому році?

Аграрний ринок
1297
У середині грудня 2011-го Верховна Рада України продовжила мораторій на купівлю-продаж сільськогосподарських земель до 1 січня 2013 року. А напередодні 2012 року даний документ підписав Президент Віктор Янукович.
До 1 січня 2013 року, обіцяють чиновники, вже буде запущений земельний кадастр і завершена інвентаризація сільгоспземель, загальна площа яких становить, за оцінками експертів, близько 40 млн гектарів. Також за рік уряд має доопрацювати частину нормативних документів. Зокрема, нові нормативи будуть сприяти чіткому регулюванню правовідносин, пов'язаних з відчуженням і зміною цільового призначення земель сільськогосподарського призначення.
Дозвіл на купівлю-продаж землі має сформувати і зробити більш прозорим даний ринок. Зараз ставки оренди на землю сільгосппризначення в різних регіонах коливаються від 30 до 55 доларів за гектар на рік. Після скасування мораторію земля може коштувати від 11 до 20 тис. грн за гектар. У стільки, в усякому разі, її оцінюють учасники ринку. Для порівняння: у Польщі гектар коштує чотири тисячі євро, в Угорщині - 3,5 тисячі євро, у Великобританії - 12 тисяч фунтів стерлінгів, у Росії - 500 доларів.
У профільному міністерстві поки ці цифри не коментують, посилаючись на те, що ціну диктуватимуть торги, бо після скасування мораторію землю обіцяють продавати тільки на відкритих аукціонах.
Види на врожай і ціни
Не буде простим для аграріїв і наступний сільськогосподарський сезон. За даними Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", восени 2012 року аграрії можуть недорахуватися врожаю як мінімум на суму 1,86 мільярда гривень. Причина в тому, що була посушлива осінь і слабо зійшли озимі. За прогнозом Мінагропроду, доведеться навесні пересівати близько 1,5 мільйона га або третину засіяного. На сьогодні тільки 30% посівів пшениці в хорошому стані.
У результаті собівартість тонни озимої пшениці зросте в 2012 році до 1600 гривень, ячменю - до 1350, жита - до 1300, а продажна ціна - ще на 30%, досягнувши, наприклад, по пшениці в середньому 2100 грн (цього року - 1330 гривень). Це потягне за собою зростання цін на такі продукти як хліб і макаронні вироби.
Проблем додав і уряд, влаштувавши аграріям влітку труднощі з експортом зерна. Через це вони не зуміли зібрати грошей, тому навряд чи зможуть придбати добрива (які подорожчають через високу ціну на газ), щоб підгодувати озимину.
Втім, є й хороші новини. У нинішньому році держава надала фермерам фінансову допомогу в розмірі 300 мільйонів гривень. Більшою мірою ці кошти пішли на підтримку виробників молока. У 2012 році уряд має намір надавати бюджетну допомогу для розвитку сімейних ферм. Планується, що з держбюджету будуть компенсувати сім'ям, які хочуть розвивати сімейні ферми чисельністю від п'яти до двадцяти корів, вартість купівлі телят і будівництво ферми. Правда на вартості м'ясної та молочної продукції це ніяк не позначиться. Ця група товарів, як і раніше, для українців буде дорогою. Більше того, експерти вважають, що м'ясо в 2012 році може ще подорожчати. На їхню думку, основною причиною тому може послужити зростання цін на зерно, - прогнозується зростання цін як мінімум на 7-10%.
Обіцяють не допустити чиновники і обвалу на ринку цукру. Нагадаємо, в нинішньому сезоні спостерігається надлишок цього продукту у розмірі 300 тисяч тонн. В кінці літа експерти прогнозували, що такий надлишок цукру на ринку восени призведе до різкого падіння ціни і, відповідно, до великих збитків виробників. Для багатьох виробників такі збитки могли б стати причиною зупинки виробництва, що могло б у 2012 році призвести в кінцевому підсумку до дефіциту цукру в Україні та різкого зростання цін на даний товар. Але, як не дивно, тут чиновники відреагували досить відповідально і оперативно: цього року держава закупила за високою ціною 200 тисяч тонн солодкого піску в Аграрний фонд, що зняло напругу на ринку.
Світлана Єрьоміна
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас