Саркозі: Асад повинен піти у відставку, а світове співтовариство - ввести проти Дамаску найжорсткіші санкції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Саркозі: Асад повинен піти у відставку, а світове співтовариство - ввести проти Дамаску найжорсткіші санкції

Казна та Політика
303
Президент Франції Ніколя Саркозі звернувся до Президента Сирії Башара Асада з вимогою піти у відставку, повідомляє France 24. Причиною різкої заяви глава П'ятої республіки назвав "різанину", яку сирійський лідер влаштував відносно свого народу.
Виступаючи перед військовослужбовцями, Саркозі зазначив, що сирійський народ "має право самостійно вибирати свою долю". Особливо після того, якими методами були придушені виступи опозиції, які не викликають нічого окрім "гидливості та огиди".
Президент Франції не тільки зажадав від Асада подати у відставку, а й закликав світове співтовариство "згадати про свої обов'язки" та обкласти Дамаск найжорсткішими санкціями, при цьому залишивши гуманітарний коридор для сирійського населення.
Нагадаємо, раніше 3 січня 2012 р. міністр закордонних справ Франції Ален Жюппе закликав своїх європейських партнерів наслідувати приклад США і погодитися на посилення санкцій щодо Ірану до кінця поточного місяця.
Вчора Арабський парламент (АП) - консультативний орган Ліги арабських держав (ЛАД) закликав керівництво панарабської організації відкликати всіх спостерігачів з Сирії. "Враховуючи присутність в країні міжнародних спостерігачів, сирійський режим продовжує вбивати невинних громадян", - на думку голови АП Алі аль-Дікабсі, подібна практика, в першу чергу, дискредитує ЛАД як авторитетну і дієздатну організацію.
Арабський Парламент - консультативний орган ЛАД, він складається з 88 членів, які представляють всі країни, що входять в організацію.
Нагадаємо, в останній день минулого року, дві найбільші організації сирійської опозиції підписали попередню угоду про співпрацю в боротьбі проти режиму Президента Башара Асада і побудові демократії після його можливого падіння.
Зазначимо, сирійська опозиція повідомляє, що за час перебування місії ЛАД в країні загинули десятки людей, і називає місію "фарсом", покликаним відвернути увагу від масштабів репресій влади проти мирних демонстрантів.
Раніше міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch звинуватила владу Сирії в переведенні сотень затриманих під час придушення антиурядових акцій протесту в секретні в'язниці, щоб позбавити спостерігачів доступу до них.
У той же час, влада Сирії ухвалила рішення звільнити понад 750 ув'язнених, заарештованих під час антиурядових демонстрацій. Як зазначалося при цьому, серед звільнених немає людей, "чиї руки були заплямовані кров'ю сирійців".
Без сумніву, влада пішла на цей крок на фоні візиту в країну міжнародних спостерігачів від ЛАД.
Нагадаємо, з березня 2011 р. у Сирії тривають масові заворушення та збройні виступи проти уряду країни. Протестувальники вимагають відставки Президента Асада та проведення реформ. За останніми даними, жертвами заворушень уже стали більше 5 тис. людей. Влада пішла на низку поступок, проте керівники опозиції під різними приводами відмовляються йти на зближення з владою і встановлення мирного діалогу. Раніше ЛАД призупинила членство Сирії та ввела відносно держави низку економічних санкцій.
США і Євросоюз ввели низку санкцій відносно сирійського керівництва, а Рада Безпеки ООН засудила відкрите порушення прав людини і застосування зброї проти мирних жителів.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас