Експерт: Українські емітенти переходять на польські майданчики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Українські емітенти переходять на польські майданчики

Фондовий ринок
609
Українські емітенти переходять на польські майданчики.
Таку думку висловив колишній в.о. міністра фінансів України Ігор Уманський в рамках дослідницької програми Інституту Горшеніна "Фондовий ринок України", повідомили УНІАН в Інституті.
"Український фондовий ринок - це, знаєте, таке маленьке болітце, яке живе за своїми правилами, і котирування, які там відбуваються, їх теж часто спрогнозувати дуже складно", - зазначив він.
За словами експерта, чим менший ринок, тим менший обсяг торгів, тим простіше на нього впливати. Будь-який інформаційний привід або якась ситуація, бажання якихось гравців пограти вгору-вниз або в якийсь бік занадто легко піддається реалізації, зазначив він. "Тому що ринок маленький, тому що розрізнені майданчики, тому що всі ці роки йшла і йде до цих пір війна по ринку депозитарних послуг", - додав Уманський.
"Начебто її намагаються довести до якогось логічного завершення, але довіри до майданчиків немає, об'єднання майданчиків немає. Головна проблема - це, безумовно, і на жаль, занадто низький рівень забезпечення прав власності у нас в країні. І поки не буде вирішене принципове головне питання про захист прав власності - в тому числі, через систему реєстрації, в тому числі, через неможливість рейдерських схем захоплень - багато хто просто не буде ризикувати йти на наш ринок", - зазначив експерт.
Уманський вважає, що сьогодні існує багато ризиків на українському ринку. "Ризиків, пов'язаних не з ризиком як таким, а з публічністю, а, отже, можливістю заходу недобросовісних учасників. Коли багато українських емітентів йдуть на польські майданчики, йдуть на великі майданчики Лондона, Франкфурта. В останні роки став більш популярний польський ринок - трохи простіші правила, менш жорсткі умови, вимоги. Тому що там вони розуміють, що є правила і є система забезпечення їх прав - емітентів як власників цього ресурсу. Тому моє глибоке переконання - головна проблема недорозвиненості українського ринку - це відсутність повної системи забезпечення прав власності" , - вважає експерт.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас