Німецькі вчені хочуть розкрити таємницю старіння — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Німецькі вчені хочуть розкрити таємницю старіння

76
Процес старіння організму розвивається у різних людей по-різному. Кожна людина старіє на свій лад. Якогось спеціального гена або гормону, що відповідають за старіння організму, не існує. А шкода. В іншому випадку можна було б просто його заблокувати і залишатися вічно молодим.
Науковці, які вивчають процес старіння, крок за кроком намагаються з'ясувати: чому ми, власне, старіємо. Які процеси відіграють тут головну роль і чи можна на них вплинути? Наприклад, як зробити так, щоб у поважному віці людина не відчувала фізичного нездужання?
Першими, хто зрозумів, наскільки важливо вивчати процеси старіння, стали вчені США. Національний інститут з вивчення проблем старіння (National Institute on Ageing) створений в цій країні вже в 1974 році. У Німеччині проблему старіння стали піднімати, починаючи з 1990-х років, коли тут вперше всерйоз заговорили про демографічні зміни в суспільстві і коли навіть політики змушені були визнати: країну, в якій швидко зростає число людей похилого віку і скорочується чисельність молоді, очікують непередбачувані наслідки.
У 1995 році в Ростоку було утворено Інститут демографічних досліджень Товариства ім. Макса Планка (Max Planck--Institut für demografische Forschung). Але наукова установа, що безпосередньо займається вивченням біологічних основ старіння, створена тільки в 2008 році. Це Інститут біології старіння Товариства ім. Макса Планка в Кельні.
У Німеччині є ціла низка - як самостійних, так і при університетах - наукових установ, які в тій чи іншій мірі пов'язані з вивченням процесів старіння. Але, починаючи з 2007 року, в країні працює абсолютно унікальний дослідницький центр. Він об'єднує п'ять великих НДІ, які тісно співпрацюють один з одним і реалізують спільні проекти.
Якщо в 2008 році штат Інституту біології старіння Товариства ім. Макса Планка налічував всього п'ять співробітників, то вже через три роки він збільшився до 120 фахівців з 20 країн. Тоді ж в інституті було створено три дослідницькі групи. У 2012 році ця наукова установа переїде в нову будівлю, що будується зараз по сусідству з кельнською університетською клінікою. Після цього в інституті буде сформована ще одна - четверта за рахунком - дослідна група. Крім цього, тут планується створення чотирьох дослідницьких груп молодих вчених. Штат установи повинен збільшитися до 300 співробітників. Поточний бюджет інституту складе близько 15 мільйонів євро на рік.
Діяльність Інституту біології старіння Товариства ім. Макса Планка зосереджена на фундаментальних дослідженнях. Їх координацію здійснюють троє вчених-геронтологів, які одночасно виконують функцію директорів інституту. Це дослідник біологічної еволюції з Великобританії Лінда Патрідж, біолог зі США Адам Антебі, а також лікар і генетик з Швеції Нільс-Геран Ларсон.
Група Лінди Патрідж, наприклад, займається пошуком генів, що впливають на процес старіння організму, а також проводить дослідження в області еволюційної біології старіння. Учені, що працюють під керівництвом Адама Антебі, намагаються з'ясувати, що саме визначає тривалість життя людини, як функціонує гормональна система і які гормональні сигнали впливають на процес старіння.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас