Прогноз розвитку світових ринків на 2012 рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прогноз розвитку світових ринків на 2012 рік

2224
Аналітики міжнародної банківської холдингової групи Райффайзен підготували свій прогноз розвитку світових ринків на 2012 рік, згідно з яким:
• Країни єврозони будуть сповзати у рецесію
• Очікується скорочення ВВП у країнах єврозони на 1 відсоток
• Відсутність життєздатного розв'язання боргової проблеми також тяжіє над фондовими ринками і ставками за корпоративними облігаціями
• Розподіл активів: перевага віддається високоякісним облігаціям.
"Починаючи з травня 2010 року, для вирішення боргової кризи, яка охоплює все більшу кількість країн єврозони, проводилися саміти з питань боргових проблем. Однак не знайдено чіткого рішення проблеми, і це однозначно впливає на світові ринки", - зазначив Петер Брезінчек, головний аналітик Райффайзен Банк Інтернаціональ АГ (РБІ). "Хоча на саміті країн ЄС, який проводився 8-9 грудня, і вдалося вперше запропонувати правильні підходи, необхідні для вироблення довгострокового рішення, цей саміт також показав розлад у засадах функціонування Європейського Союзу: дуже повільну реалізацію рішень і відсутність єдності серед глав держав. Бо дивно, що рейтингові агентства знижують показники і погіршують прогнози навіть для країн з рейтингом ААА. Цілком ймовірно, що знижені рейтинги країн єврозони призведуть до турбулентності протягом першої половини 2012 року". З точки зору Брезінчека, перший квартал 2012 року стане серйозним випробуванням для єврозони. У цей період відбудеться посилення кризового менеджменту, що направляється на конституційні реформи, необхідні для забезпечення фінансового союзу, який буде відігравати велику роль. Брезінчек вважає, що політичні події і програма реструктуризації в Італії будуть мати ключове значення для майбутнього розвитку подій в єврозоні.
У світлі вищесказаного, Хельге Рехбергер, яка очолює підрозділ аналізу фондового ринку РБІ, вважає, що фондові ринки, а також значна частка ринку корпоративних облігацій в перші місяці 2012 року будуть характеризуватися зниженням цін.
Скорочення обсягів економіки в єврозоні
Турбулентність фінансових ринків і політичні суперечки в багатьох країнах і на загальноєвропейському рівні поки впливають на реальний сектор економіки. Основними причинами скромних прогнозів на наступні півроку є те, що компанії не повідомляють про нові інвестиції, і перспективи експорту стають все похмурішими. Враховуючи нинішні базові економічні умови та результати опитувань з економічних питань, на думку Брезінчека, з кінця 2011-го до середини 2012 року можна очікувати відчутну рецесію. Аналітики Райффайзен Рисерч (Raiffeisen Research) очікують 1-процентне зниження ВВП в 2012 році, хоча при цьому особисте споживання буде підтримувати економіку країн, дані яких свідчать про стійкий ринок праці і суттєве підвищення рівня зарплат. У той час як Брезінчек прогнозує зниження ВВП в межах єврозони, в економіці США (прогноз росту ВВП на 2012 рік - 1,5 відсотка) і ринків, що розвиваються (прогноз росту ВВП на 2012 рік - 5,7 відсотків), ймовірно, відбудеться погіршення економічної ситуації, але не рецесія.
Інфляція досягла пікового рівня
На думку аналітиків Райффайзен Рисерч, річний рівень інфляції недавно досяг циклічного піку на рівні 3-х відсотків річних. Основними факторами інфляції були ціни на енергоносії, продукти харчування, транспорт і житло. Виходячи з прогнозу цін на нафтопродукти на рівні нижче 100 доларів США за барель на 2012 рік, експерти прогнозують, що скоро відбудеться уповільнення темпів зростання цін на енергоносії. Як відзначає Брезінчек, "зарплати не будуть впливати на інфляцію в більшості країн Європи, враховуючи нестабільну ситуацію на ринку праці". Навпаки, збільшення податків, ймовірно, підвищить рівень цін за весь рік. "В цілому, темпи інфляції в перші місяці 2012 року швидко впадуть до 2-х відсотків і будуть залишатися на такому рівні до кінця року", - додає Брезінчек.
Центробанки "гарантують" низькі процентні ставки на ринку капіталу
Перспективи зниження інфляції протягом року спонукають центробанки країн світу продовжувати експансію в грошовій політиці в 2012 році. "Ми очікуємо стійкі негативні реальні процентні ставки в країнах єврозони і США", - пояснює Брезінчек, на думку якого не можна також повністю виключити можливість додаткового зниження процентних ставок Європейським центробанком, навіть якщо це й малоймовірно". Брезінчек вважає, що Федеральна резервна система США буде утримувати свої позиції завдяки хорошим економічним показникам, однак, імовірно, вирішить у першій половині 2012 року впровадити додаткові заходи через очікуване охолодження економічного клімату.
Істотні зміни щодо державних облігацій
"Підтримка ліквідності, пропонована на період до трьох років, може позитивно вплинути на ринок капіталу і зробить можливим зниження прибутковості короткострокових державних облігацій", - відзначає Брезінчек. Тим не менш, він очікує, що рівень прибутковості облігацій буде істотно відрізнятися внаслідок того, що не вживаються заходи реструктуризації.
На думку аналітиків Райффайзен Рисерч, існує потенціал зниження дохідності облігацій Німеччини в середньостроковій і довгостроковій перспективі, оскільки високу ліквідність банківської системи, ймовірно, спробують використати для безпечних інвестицій. Навпаки, державні облігації США, ймовірно, можна вважати "зоною безпеки" в 2012 році, незважаючи на загрозливу ймовірність зниження рейтингу країни ААА іншим рейтинговим агентством, додатково до зниження рейтингу S & P. У першому кварталі ці облігації, відповідно, можуть виграти від нового загострення боргової кризи і рецесії в єврозоні. Як тільки почнеться процес стабілізації в єврозоні, прибутковість державних облігацій з 10-річним терміном погашення знову підвищиться до рівня, який істотно перевищує 2 відсотки.
Фондові і кредитні ринки: випробування нового дна
Аналітики Райффайзен Рисерч очікують, що надана центробанками ліквідність поки буде недостатньою для запобігання зниженню цін на фондових ринках і сегментах ринку корпоративних облігацій в перші місяці 2012 року.
На їхню думку, криза державного боргу буде залишатися основною проблемою фондових ринків єврозони в найближчі місяці. "Рішення пов'язаних з цим проблем ще попереду. Поки політики рішуче не втрутяться в процес, стійке відновлення фондових ринків є більш ніж сумнівним", - пояснює Рехбергер. Крім цього, з урахуванням істотного ослаблення світової економіки, компанії відчують зниження прибутку. "У зв'язку з цими факторами, залишиться незначний простір для маневрування з метою забезпечення оздоровлення фондових ринків єврозони. Тож імовірно відбудеться нове різке зниження цін".
Щодо облігацій США, експерти Райффайзен прогнозують швидше песимістичний, ніж оптимістичний розвиток подій, і тому рекомендують їх продавати. "Насправді, фондові біржі не зробили певних заходів для того, щоб пристосуватися до складних умов, а існуюча ліквідність також перетікає на фондові ринки. Однак ми очікуємо подальшого зниження ціни акцій, зокрема, протягом першого кварталу 2012 року".
"Спреди зараз знаходяться на надзвичайно високих рівнях, а оцінки щодо прибутку корпорацій на наступні 12 місяців поки не відповідають прогнозу ситуації в економіці", - відзначає Рехбергер. За її очікуваннями, готовність ринку брати на себе ризики, відповідно, не буде зростати протягом деякого часу. Крім цього, негативні звіти щодо економіки та можливості погашення державних облігацій будуть впливати на рівень цін. За очікуваннями Рехбергер, серед корпоративних облігацій більш негативний вплив переживає сегмент високодохідних, а не високоякісних облігацій. "Якщо прискориться очищення фінансових бюджетів, настрої покращаться протягом 2012 року, в результаті чого підвищаться ціни на акції і будуть спостерігатися позитивні економічні показники", - відзначає Рехбергер.
Розподіл активів: високоякісні облігації перемагають
Оскільки у зв'язку зі стурбованістю можливим погіршенням економічної ситуації, на фондовому ринку переважає обережний підхід, експерти Райффайзен Рисерч зробили припущення про сильну позицію сегмента облігацій. "Премії за ризик для країн, кредитоспроможність яких має не найвищий рейтинг, нещодавно істотно знизилися.
Проте, враховуючи погіршення економічної ситуації і багаторазове підтвердження наявності проблеми державного боргу в Європі, премії за ризик знову можуть різко зростати", - пояснює Брезінчек. "За високоякісними облігаціями зараз отримують поки низький дохід, проте вони стануть хорошою інвестицією в разі нового посилення кризи державного боргу в країнах Європи, коли центробанки країн світу спробують вдихнути життя в економіку". Наш портфель складається на 40% з акцій, на 5% - з нерухомості і на 55% - з облігацій, при цьому істотні інвестиції зроблено в ринок короткострокового капіталу".
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас