Все буде в шоколаді — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Все буде в шоколаді

Аграрний ринок
1619
Ціна на какао, починаючи з березня 2011 року, стійко знижувалася, досягнувши позначки 1983 $ за тонну. Таким чином, за 9 місяців ціна на какао впала на 54%, подолавши мінімум початку 2009 року (2 198 $), дещо не досягнувши кризового мінімуму 2008 року - 1867 $.
Таке істотне падіння не повинно опинитися поза нашою увагою. Спробуємо спрогнозувати зміну ціни какао в 2012 році на основі аналізу попиту та пропозиції, а також з використанням методів Volume Spread Analysis.
Виробництво какао
Вирощувати какао почали індіанці Майя, кому ця рослина була важливою в релігії, лікувальній практиці і суспільному житті. До 40-х років 19 століття какао індіанцями Майя використовувалося навіть в якості грошей.
У 16 столітті рецепт шоколаду був завезений до Європи іспанським конкістадором Кортесом. Протягом 17-18 століть какао разом з кавою проникало в доми аристократів і заможних городян. У 1828 році Конрадом ван Хойтеном (Coenraad van Houten) винайдений спосіб виробництва олії з какао-бобів, що дозволило отримувати порошок какао і масло какао. Незабаром було налагоджено виробництво шоколаду. Внаслідок цих винаходів на початку 20 століття споживання какао в багатьох країнах Європи подвоїлося.
Какао походить з роду Theobroma - групи невеликих дерев, які ростуть в басейні Амазонки і в інших тропічних областях Південної і Центральної Америки.
У наш час більше 68% виробництва какао зосереджено в країнах Африки. Кот-д'Івуар разом з Ганою виробляють 57% цього продукту. Кот-д'Івуар виробляє близько 1,4 мільйона тон какао-бобів. Внаслідок високого експорту какао Абіджан, один з найбільших міст Кот-д'Івуару, називають Манхеттеном Західної Африки.
Кот-д'Івуар постійно нарощує виробництво какао, з 1980 року воно зросло вдвічі, а порівняно з 1960 - в 26 разів! Виробництво какао (у світі загалом і в Кот-д'Івуарі зокрема) збільшується і зараз, але темпи цього зростання знизилися.
Вирощування дерева какао з моменту посадки до отримання повного урожаю займає п'ять-сім років. Дерева какао-бобів досягають максимальної продуктивності тільки до тридцяти-сорока років, а живуть близько 60 років. За даними кореспондентів FT, посадка нових дерев не відповідає темпам їх старіння. Внаслідок цього можна прогнозувати зупинку нарощування виробництва какао в Кот-д'Івуарі, або навіть його падіння, в перспективі декількох років.
Какао-продукти отримують з бобів - зерен плодів какао. Кожен плід містить приблизно 40 насіння (бобів). Боби ростуть цілий рік, квітнуть тисячами дрібних квітів, але лише 20 - 40 з них розвиваються в плоди. Після збору какао-боби зброджуються (ферментують) і висушуються. На фабриці їх очищають, змішують і розколюють. Для очищення бобів від лушпиння використовується віялка, після чого залишаються зерна какао, які піддаються дії лугів (до, під час або після обсмажування). Жир віджимається, в результаті виходить олія какао і спресовані коржики - диски чистого порошку какао.
За даними ICCO (International Cocoa Organization), загальний обсяг світового виробництва какао за сільськогосподарський рік, який закінчився 30 вересня, склав 4,2 млн. тонн, у порівнянні з 3,6 млн. тонн у попередньому році. Падіння ціни какао також відбулося внаслідок інформації про рекордно високий врожай какао в Західній Африці: Кот-д'Івуар планує в сезоні 2011-2012 рр. зібрати 1,6 млн. тонн. Але врожай зберуть лише в 1 кварталі 2012 року. І не факт, що зберуть все те, що планують.
За даними Блумберг, зниження експорту какао очікується з Індонезії (на 6,3%) і Бразилії.
Споживання какао і шоколаду
Споживання какао вимірюють у тоннах меленого продукту. Світове споживання цього продукту наближається до трьох мільйонів тонн. Понад 44% какао споживають країни Євросоюзу, 32,7% - США.
На одного жителя Швейцарії припадає понад 11,6 кг шоколаду на рік. Не відстають від країни банків і годинників і інші країни Європи. А ось японці, китайці та індуси практично не споживають цей продукт. Жителі цих країн - це величезний ринок шоколаду в майбутньому. Так, наприклад, в Китаї норма споживання шоколаду збільшується за рік на 10-15%.
Торгівля какао
Какао-боби продаються тоннами, в торгах беруть участь виробники, експортери, імпортери, торгові доми, переробні підприємства та виробники готової продукції. Для підтримки стабільних цін на історично нестійкому ринку була створена Міжнародна Організація Какао (ICCO). У 80-і роки 20 століття була впроваджена схема управління з резервним запасом, відповідно до якої какао отримувалося з метою припинення падіння цін. Схема управління з резервним запасом не привела до помітного успіху, і в даний час ICCO ліквідувала свої запаси. Ринки какао ростуть, оскільки країни Східної Європи і особливо СНД починають інвестувати в галузь виробництва та переробки какао.
Є два конкуруючі ф'ючерсні контракти на какао. ICE ф'ючерси - контракт з Нью-Йорка і NYSE-LIFFE - ф'ючерсний контракт з Лондона. ICE ф'ючерси торгуються в доларах за тонну. NYSE-LIFFE контракт - у фунтах стерлінгів за тонну. Відкритий інтерес в Нью-Йорку в даний час складає 160 тисяч лотів і в Лондоні - 217 тисяч лотів.
ICE ф'ючерси в основному торгуються в контанго, з помірною премією не повною мірою відображає вартість перенесення для майбутніх поставок.
У какао-шоколадній переробній промисловості домінують кілька великих виробників: Nestle (NSRGY.PK), Hershey (HSY), Марс і Kraft (KFT). При торгівлі акціями цих компаній обов'язково потрібно враховувати динаміку цін на какао боби.
Василь Карабін
За матеріалами:
FundMarket
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас