Прибули не всі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прибули не всі

1428
Незважаючи на проблеми з ліквідністю, в останні місяці банківська система демонструвала прибуткову діяльність. В цілому за жовтень-листопад банки заробили майже 800 млн грн. Що ж до збитків, то за три квартали нинішнього року вони склали 5,6 млрд грн.
Прибути вчасно
Може скластися враження, що банківська система змогла переломити тенденцію збиткової діяльності. Проте детальний аналіз звітності українських банків знижує градус оптимізму.
Зокрема, варто зазначити, що жовтневий прибуток банків в 500 млн грн. багато в чому була зумовлений виключенням з статистики проблемного Соцкомбанку (м.Одеса): 20 жовтня у нього була відкликана банківська ліцензія, а саму фінустанову відправлено на ліквідацію.
За січень - вересень негативний фінансовий результат Соцкомбанку склав 531 млн грн. Таким чином, по суті, в жовтні банківська система спрацювала, в кращому випадку, "в нуль", а реально прибутковим став тільки листопад, коли банки в цілому задекларували позитивний фінансовий результат в 300 млн грн. Нагадаємо, що в останній раз за підсумками місяця банківська система спрацювала з прибутком у лютому цього року.
Найбільше (237 млн грн.) в жовтні-листопаді заробив ПриватБанк. Цей банк виявився найбільш прибутковим серед вітчизняних фінустанов, за 11 місяців його заробіток склав 1,2 млрд грн. Цікаво, що друге місце дісталося Укргазбанку (135,1 млн грн.).
Втім, цей "новий" держбанк за підсумками 11 місяців поточного року залишається найзбитковішим гравцем, його негативний фінансовий результат становить 3,5 млрд грн. Хоча в жовтні-листопаді банківська система в цілому показала прибуток, окремі банки декларували колосальні збитки.
Так, втрати УкрСиббанку за вказаний період склали понад 700 млн грн., а в цілому за 11 місяців - 2,1 млрд грн. Всього ж за кризові роки українська "дочка" BNP Paribas недорахувалася 6,5 млрд грн. Великих втрат поки не було в жодного з працюючих в Україні банків.
Під завісу року збиток продемонстрував також "Ерсте Банк (Україна)", який за підсумками жовтня-листопада задекларував негативний фінрезультат в 113 млн грн. Загальний збиток австрійців в Україні за неповний 2011 досяг майже 140 млн грн. Продовжує працювати "в мінус" також VAB Банк (-111,1 млн грн.), втрати якого з початку року перевищили 400 млн грн.
Збитки банків як і раніше пов'язані головним чином з формуванням резервів під проблемні кредити. Тільки за листопад відповідна стаття витрат з банківського сектору в цілому склала 2,5 млрд грн. У зв'язку з цим варто зазначити, що активність банків в питанні резервування, як правило, проявляється в кінці звітного періоду (кварталу).
Тому за підсумками грудня можна знову очікувати погіршення фінансового результату банківської системи. У всякому випадку, виходячи з досвіду минулих років. Для порівняння: у листопаді 2010 р. банківська система показала значнобільший прибуток - 1,2 млрд грн., а вже в грудні 2010 р. банки задекларували сукупні збитки на 3,6 млрд грн.
Чистилище
У листопаді банки активізували процедури з "розчищення" балансів від проблемних кредитів. Власне, обсяг прострочених кредитів скоротився відразу на 2,3 млрд грн., а резерви під кредитні операції - на 3,3 млрд грн. Статистика свідчить, що банки списували "проблемку" за рахунок сформованих резервів.
За даними НБУ, в листопаді фінустанови списали "поганих" кредитів на 3,8 млрд грн. Всього ж за останній рік (листопад до листопада) - на 25 млрд грн. До речі, списанням боргів частково пояснюється скорочення портфеля кредитів юридичним особам у листопаді.
Найбільш активно позбувався проблемної заборгованості націоналізований банк "Київ", який втратив таким чином 1,2 млрд грн. Варто зазначити, що списувалася не тільки безнадійна заборгованість за кредитами, а й нарахований, проте не сплачений доход по цих позиках.
У випадку з банком "Київ" мова йде про 700 млн грн. Внаслідок вжитих заходів резерви банку під "проблемку" зменшилися майже на 1,9 млрд грн. "Чистили" баланси і великі фінустанови із західним капіталом - "Райффайзен Банк Аваль", "Форум", Укрсиббанк.
Аналіз звітності свідчить, що банкіри використовували також механізми реструктуризації проблемної кредитної заборгованості, продаж боргів зовнішнім колекторам або спеціальним компаніям всередині групи.
Більше того, банки готові продавати "проблемку" конкурентам. Наприклад, УкрСиббанк веде переговори з "Дельта Банком" щодо реалізації проблемних кредитів. Втім, не всі банки прагнули "розчищати" свої баланси від проблемної заборгованості таким чином.
"Спочатку ми планували створити спеціальну структуру, щоб перевести на неї всю проблемну заборгованість. Але потім відмовилися від цієї затії. У банку невеликий проблемний портфель, він повністю зарезервований, тому особливо не псує баланс", - зазначив Владислав Байрака, голова правління "Банку Кіпру".
Найчастіше фінустанови намагаються повертати борги власними силами, наприклад, реалізують заставне майно як з доброї волі позичальників, так і за рішенням судів.
Дмитро Зінков, голова правління "ОТП Банку"
- Хотілося б вірити, що листопадовий прибуток - це показник того, що банківська система закінчує формування резервів під проблемну заборгованість, що накопичилася під час попередньої хвилі кризи.
Тобто у банків є шанс почати 2012 р., що називається, з чистого аркуша. Багато банків не закладають в бізнес-план істотний приріст активів, тому говорити про збільшення прибутку за рахунок процентного доходу не доводиться.
Однак цілком можливе зростання комісійних доходів. Що стосується результату від торговельних операцій, то багато чого буде залежати від стабільності валютного курсу: якщо не буде коливань, то потенціал заробітку виявиться обмеженим. Щоб залишатися прибутковими, банки будуть змушені зменшувати витрати.
Чув, що деякі колеги знову задумалися про скорочення персоналу і філіальної мережі. Не можна відкидати можливість "нової хвилі" погіршення якості кредитного портфеля. Проте не думаю, що цей фактор може серйозно вплинути на фінансовий результат банківської системи.
Справа в тому, що кредити, які видавалися після кризи, менш ризикові, оскільки вони надавалися тільки тим позичальникам, які точно повернуть гроші. Думаю, що 2012 р. банківська система закінчить все ж з невеликим "плюсом".
Віктор Горбачов, заступник голови правління "Райффайзен Банку Аваль"
- Три роки банки нарощували проблемну заборгованість, паралельно формуючи адекватні резерви. На 99% ми працювали з "проблемкою" власними силами і не укладали великих угод із зовнішніми колекторами. Наприклад, заставну техніку реалізовували через дочірню лізингову компанію.
Тому в поточному році банк працює прибутково, йдемо за планом і не збираємося формувати великі резерви в грудні, до звітної дати. Як відомо, багато інших великих банків протягом поточного року формували резерви і декларували збитки. Я не думаю, що вони будуть робити якісь різкі рухи в кінці року - тенденція, що склалася в попередні місяці, збережеться.
В останні роки банки намагалися економити на витратах. Але я б не сказав, що це єдина можливість ведення прибуткової діяльності в 2012 р. Поступове заміщення проблемних активів працюючими кредитами за рахунок видачі нових позик створює передумови до того, що кредитні портфелі банків будуть приносити дохід і в 2012 р.
У той же час очікувати стрімкого зростання прибутку в наступному році було б помилковим. Оскільки, наприклад, банки із західним капіталом спантеличені необхідністю майже дворазового збільшення рівня адекватності капіталу материнських компаній. Це для них пріоритетне завдання.
Дмитро Гриньків
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас