Що очікує на економіку України в 2012? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що очікує на економіку України в 2012?

Валюта
1008
Російський рубль - загроза для України. Економісти і політологи дійшли одностайного висновку - газові угоди та договір із СНД про зону вільної торгівлі зможуть призвести до значних втрат уже на початку року.
В Україні інфляція до кінця 2011 року вперше за 20 років не перевищить 6%. Зростання ВВП за результатами року очікують у межах 5%. Експерти кажуть, таку позитивну динаміку може зруйнувати наш частковий перехід до розрахунків у рублях за російський газ. Для цього Нацбанк має закупити валюту північної сусідки до своїх резервів.
Василь Юрчишин, директор економічних програм Центру Разумкова: "Підтвердженням негараздів може стати, знову ж таки, висока волатильність курсу рубля до основних валют, залежність динаміки курсу рубля від вартості нафти: дорога нафта - дорогий рубль, дешева нафта - дешевий рубль".
Його поява спричинить дестабілізацію курсу гривні. Українська валюта залишається стабільною саме завдяки резервам НБУ. На думку експертів, позитив може принести інший вектор. Співпраця з Європою та країнами сходу. Наразі обсяги експортних поставок України до цих держав перевищують половину промислового виробництва. А це стабільне надходження доларів, потреба в яких на 2012-й становить 65 мільярдів. Якщо Україна продовжить виходити на зовнішні ринки, прогноз на наступний рік виглядатиме досить оптимістично.
Олег Устенко, виконавчий директор міжнародного фонду: "Это рост 3,5 процента, это инфляция на уровне 8%. Это относительная стабильность, связанная с рынком труда, может быть с незначительным ухудшением. Но опять-таки все зависит от внешней конъюнктуры".
Ідеться про світову економіку, де наразі очікують нової хвилі кризи. Її вплив можуть найбільше відчути Європа та Сполучені Штати. Прогноз для України відповідно також погіршиться.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас