Дороге задоволення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дороге задоволення

Казна та Політика
841
Цього року Україну очікує подія, до якої країна готувалася останні п'ять років - чемпіонат Європи з футболу. Для багатьох бізнесів це стане своєрідним трампліном у розвитку. Але більшу частину з $14,4 млрд, які будуть витрачені на проведення чемпіонату, інвестує не бізнес, як очікувалося, а держава. Окупити такі витрати, на думку експертів, буде дуже складно.
Тільки у 2011 році стало зрозуміло, що шансів втратити можливість проведення фінальної частини Євро-2012 в України немає, і виходить, чемпіонат пройде в Києві, Донецьку, Львові та Харкові. Вкладення в підготовку до нього виявилися колосальними - за останніми оцінками уряду, близько 115 млрд грн. Причому більше половини коштів - 63 млрд грн - з державного та місцевих бюджетів. Цю суму за останні п'ять років переглядали без малого разів тридцять: спочатку більшу частину грошей - близько 20 млрд грн - мали взяти на себе приватні інвестори, а держава - всього 1,42 млрд грн. Проте криза завадила цим планам - до осені 2008 року зупинилося будівництво 80% об'єктів у країні. Тому інвестиції довелося покласти на держбюджет.
Найбільші кошти пішли на інфраструктурні об'єкти. До листопада нинішнього року вдалося завершити зведення всіх чотирьох стадіонів у містах-учасниках. До березня 2012-го планується закінчити роботи в донецькому аеропорту та терміналі D "Борисполя", а з травня між приймаючими містами почнуть курсувати швидкісні поїзди Hyundai. Зараз йде будівництво 34 готелів і реконструюється ще 271.
Проведення чемпіонату стало справжнім трампліном для ринку готельної нерухомості. За правилами UEFA Україна повинна забезпечити понад 18 тис. номерів тільки для розміщення офіційних груп чемпіонату. Щоб виконати вимогу і стимулювати інвесторів, Кабінет міністрів цього року ввів часткову компенсацію за кредитами, залученими для будівництва готелів. За словами першого заступника голови правління Промінвестбанку В'ячеслава Юткіна (управляв готелями НРК), на час чемпіонату готелі піднімуть ціни приблизно в 1,5 рази, тоді як в інших країнах, які проводили Євро, вартість розміщення підвищувалася на 20-30%. Однак з огляду на розмір інвестицій, їх прибуток виявиться невеликим. "Високий заробіток принесе хіба що фінальний матч, коли всі готелі будуть забиті на 100%. Набагато важливіше розкрутка готелю і статус об'єкта, де поселяться вболівальники і делегація", - відзначає він.
На зростання впізнаваності розраховують і спонсори чемпіонату. За прогнозами McDonalds, офіційного спонсора Євро-2012, продажу їх мережі влітку 2012 року зростуть лише на 10% в порівнянні з попередніми роками. "Але якщо зараз лише 38% відвідувачів наших закладів у великих містах у віці 15-55 років знають, що ми - спонсор чемпіонату, до його початку цей показник має досягти 60%", - говорить маркетинг-директор McDonald`s в Україну Сергій Братусєв. Цього року зріс інтерес до України та інших міжнародних мереж фастфудів. Про плани виходу на український ринок заявили Subway, KFC і Burger King.
Збільшення виручки очікують власники ресторанів і барів. Вони в липні зможуть зібрати втричі більше прибутку, ніж за аналогічний період минулих років, вважає власник закладів Ciro`s Pomodoro Ярослав Гордієнко. Восени нинішнього року ресторатор спільно з пивоварною компанією Carlsberg Ukraine (офіційний спонсор чемпіонату) спеціально до Євро-2012 почав відкривати спорт-бари Carlsberg Bar. "На даний момент в наших ресторанах вже заброньовані місця на час Євро - три великі заходи по 300-350 осіб, а також корпоративне обслуговування топ-менеджменту компанії Coca-Cola, яка є спонсором чемпіонату - 50 осіб щодня", - говорить він.
Прогнозів щодо повернення вкладених інвестицій, особливо в державному секторі, ніхто не дає. Відразу після виграшу права на чемпіонат влада країни заявляла, що доходи держави від його проведення перевищать інвестиції в три рази. Але зараз експерти називають ці прогнози нереалістичними. Навіть за оцінками Мінекономрозвитку, проведення Євро-2012 забезпечить зростання реального ВВП на 0,8 в.п. в наступному році, що відповідає приблизно 10 млрд грн.
Варто зазначити, що за останні кілька років великі спортивні події приносили приймаючим країнам тільки збитки. Так, минулий чемпіонат Європи з футболу, що проходив влітку 2008-го, приніс Австрії та Швейцарії лише 470 млн євро при інвестиціях в 750 млн євро, а збитки ПАР від проведення чемпіонат світу в 2010 році перевищили 4 млрд євро.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас