Економіст: 2012 може стати найстрашнішим етапом найглибшої кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіст: 2012 може стати найстрашнішим етапом найглибшої кризи

Казна та Політика
1256
Відомий американський економіст Джозеф Стігліц дав свій прогноз на 2012 рік. Він не приховує песимізму щодо стану світової економіки.
"Найпозитивніше, що можна сказати про 2011 рік: можливо, він був кращим, ніж буде 2012 рік", - зазначив Стігліц.
Економіст прогнозує, що економічні та політичні проблеми США і Європи, підхід до вирішення яких був абсолютно неправильним, в 2012 році будуть продовжувати загострюватися. Прогнози на наступний рік залежать від того, як поведуть себе політики, передає РБК.
"Європейські лідери не втомлюються повторювати, що свій обов’язок бачать у порятунку євро. Однак ті, хто міг би це зробити, нічого не роблять. Вони визнали, що ймовірність рецесії зростає і проблемні країни зони євро - без відновлення в них економічного підйому - утримати під контролем свої борги не зможуть. Однак для підтримки економічного зростання вони не зробили нічого. Вони виявилися втягнутими в так звану спіраль смерті", - суворий в своїх оцінках економіст.
Стігліц обіцяє, що час розплати, коли впаде євро або ж Європа зробить необхідні заходи, настане в 2012 році.
"В США в 2012 році проявляться перші справжні наслідки заходів економії. Наслідки ж іпотечної кризи, яка в 2008 році мало не підірвала самі основи фінансових ринків і проти якої по-справжньому так ніколи і не боролися, відчуваються досі: ціни на нерухомість продовжують знижуватися, зростає число випадків примусового продажу будинків за борги і, як наслідок, посилення навантаження на американські домогосподарства", - дав свій прогноз для співвітчизників економіст.
Стігліц нарікає, що ніхто в політичних партіях США не хоче помітити того факту, що ремонт банківської системи виявився недостатнім для того, щоб вилікувати економіку. "Життєздатність докризової економіки США забезпечувалася бульбашкою на ринку нерухомості, яка призвела до надмірного рівня споживання. Зворотного шляху туди немає", - підбиває підсумок експерт.
"Я сподіваюся, що прийдешні події спростують мої міркування і песимізм мій виявиться надмірним. Але боюся, що все може виявитися навіть ще гірше. Насправді 2012 рік може стати саме тим роком, коли експеримент з євро, який є піком 50-річного процесу економічної та політичної інтеграції в Європі, завершиться. Замість того щоб покласти край великій рецесії, що триває з 2008 року, з усіма викликаними нею бідами, 2012 рік може сповістити про новий, ще страшніший етап найглибшої за останні 75 років світової економічної кризи", - резюмує Стігліц.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас