Прем'єр: Україна шукає оптимальне рішення щодо експорту у зв'язку з поганими озимими — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прем'єр: Україна шукає оптимальне рішення щодо експорту у зв'язку з поганими озимими

Аграрний ринок
255
Уряд України у зв'язку з несприятливими погодними умовами, які призвели до загибелі значної частини озимини, аналізує ситуацію на ринку зернових, щоб виробити оптимальне рішення щодо їх експорту, повідомив прем'єр-міністр Микола Азаров.
"Якщо ми відповідальні перед країною люди, ми повинні думати про те, а який у нас буде врожай озимих, адже вони формують основну частку врожаю продовольчої пшениці. Тобто перед нами зараз стоїть дилема: нам і гроші потрібні - валюта, але з іншого боку - ми не повинні залишити нашу країну без вітчизняного зерна", - сказав він у програмі "Іспит для влади" в ефірі Першого національного телеканалу в четвер увечері.
"Зараз уряд розмірковує і аналізує ситуацію із запасами. Ми знайдемо оптимальне рішення", - додав Азаров.
Прем'єр уточнив, що восени практично не було дощів і досі немає снігу, що створює досить тяжкі умови для озимих.
У той же час глава уряду відзначив, що в даний час експорт зернових здійснюється без будь-яких обмежень. За його словами, щодня експортується понад 100 тис. тонн зернових.
М.Азаров нагадав, що в 2011 році урожай зернових в країні був рекордним і склав майже 57 млн тонн.
За даними Гідрометцентру України, в даний час озимі зернові зовсім не зійшли на 30% засіяних площ, на 40% - перебувають в розрідженому стані, що дозволяє говорити про необхідність пересіву на 35-40% засіяних площ. При цьому варто очікувати дефіциту озимої пшениці і ячменю.
У той же час тепла погода, що встановилася в грудні, сприяє поліпшенню стану озимих зернових культур, повідомив днями міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк. За його словами, за останні 20 днів стан озимих покращився на 5%. Одночасно посіви ярих в 2012 році планується збільшити на 13,6% - до 8,8 млн га.
За даними міністерства, станом на 19 грудня Україна експортувала 8,1 млн тонн зернових культур, зокрема, 2,3 млн тонн пшениці, 3,8 млн тонн кукурудзи і 0,830 млн тонн ріпаку. При цьому переважаючою культурою є кукурудза: в листопаді з 2,14 млн тонн експорту зернових її частка склала 78%.
Мінагропрод в середині грудня зазначав, що регулярно проводить зустрічі зі світовими трейдерами з питання акуратного поводження в питанні експорту продовольчого зерна, і задоволений виконанням домовленостей: зокрема, експорт продовольчого зерна в листопаді склав лише 0,22 млн тонн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас