Горбаль: Російські банки будуть розширювати присутність в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Горбаль: Російські банки будуть розширювати присутність в Україні

501
Російські банки будуть в 2012 році розширювати свою присутність в Україні. Таку думку висловив член ради НБУ, регіонал Василь Горбаль. Він нагадав, що українські банківські активи з боку іноземців користувалися попитом в 2005-2008 роках.
"Але світова фінансова криза істотно знизила вартість банківських активів включаючи українські. Тому інтерес іноземних банків до купівлі українських банків знизився", - зазначив Горбаль.
Говорячи про причини масового виходу іноземних банків з українського ринку, член Ради НБУ підкреслив, що значна кількість європейських фінансових установ перебуває в тяжкому становищі. "Ми бачимо, що в єврозоні ситуація ще неоднозначна, тому мова вже не йде навіть про підтримку "дочок" своїх банків тут, скільки про виживання там. Багато банків у єврозоні після проведених стрес-тестів потребують докапіталізації", - зазначив Горбаль.
Однак, за словами члена Ради НБУ, у банках фінансова ситуація краща, а ті банки, які були докапіталізовані державою або рекапіталізовані під час фінансової кризи, розрахувалися. "Тому природно, що вони нарощують свою присутність в Україні з точки зору збільшення частки на ринку. Думаю, що ця тенденція продовжиться і в 2012 році, враховуючи ситуацію в єврозоні", додав депутат.
Горбаль також зазначив, що не очікує різкого відтоку депозитів з банків у зв'язку з виходом західноєвропейських банків з ринку.
"Якщо в період кризи 2008-2009 років спостерігалося перетікання частини коштів населення і юридичних осіб у банки з іноземним капіталом, то зараз перетік буде в банки з російським капіталом і держбанки. Різкого відтоку коштів з вітчизняних банків з іноземним капіталом я не очікую. Якщо тільки ситуація в іноземних банках не погіршиться і паніка не пошириться на Україну", - резюмував член ради НБУ.
Нагадаємо, в 2011 році, за інформацією експертів, декілька іноземних банків виставили своїх українських "дочок" на продаж. Деякі банки оголосили про вихід з українського ринку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас