Експерт: Гривня - одна з найстабільніших валют — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Гривня - одна з найстабільніших валют

Валюта
1344
Гривня є однією з найстабільніших валют за підсумками 2011 року серед країн Східної Європи та країн СНД. Це можна пояснити тим, яким був курс долара протягом року. Таку думку в коментарі висловив керівник Інформаційно-аналітичного центру ГК Forex Club в Україні Микола Івченко.
За його словами, весь рік вартість долара в Україні була стабільною, офіційний курс знизився тільки на 0,35%. Першу половину року в країну приходила валюта, був досить великий приплив. Однак, починаючи з вересня почали посилюватися боргові проблеми в Єврозоні, з країни почався відтік валюти - це відбувалося за рахунок купівлі готівкової валюти населенням. Але став погіршуватися торговий баланс, стали йти кредитні гроші, які отримували реальний і банківський сектори, почався тиск на гривню.
Національний банк не став девальвувати курс номінальної валюти і підтримує поки стабільність номінального валютного курсу за рахунок своїх золотовалютних резервів. За рахунок цього гривня була стабільною.
Якщо говорити про наступний рік, то, напевно, перші кілька місяців, коли боргова криза в Єврозоні буде на піку, знову буде відтік валюти з платіжного балансу і будуть залишатися підстави для девальвації гривні.
"Але, напевно, Національний банк буде по максимуму намагатися стримати цю девальвацію, і якщо гроші від МВФ до нас надійдуть, долар втримається. Ми не очікуємо в наступному році істотної девальвації гривні. Але, за нашими оцінками, все-таки до кінця липня може бути девальвація гривні до рівня 8,20 за долар, а за підсумками року курс таким і залишиться", - зазначив Івченко.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас