АУБ направила до НБУ зауваження до проекту порядку визнання банківських груп — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АУБ направила до НБУ зауваження до проекту порядку визнання банківських груп

285
Асоціація українських банків (АУБ) направила до Національного банку України зауваження та пропозиції до проекту Положення "Про порядок визнання Національним банком України банківських груп" та проекту Постанови НБУ щодо затвердження цього Положення.
Про це йдеться в повідомленні АУБ.
В листі АУБ до НБУ наголошується, що у проекті Положення необхідно більш чітко визначити поняття іноземної банківської групи - чи це наявність на території України декількох фінансових установ, що входять до складу однієї міжнародної банківської групи, чи тільки одного банку, що є частиною міжнародної банківської групи.
Також АУБ запропонувала із тексту Положення виключити вимоги щодо надання інформації про економічну групу, до складу якої входить банківська група, оскільки надання такої інформації та здійснення консолідованого нагляду за економічними групами не передбачено Законом України №3394-VI "Про внесення змін до деяких законів України щодо нагляду на консолідованій основі".
АУБ також запропонувала максимально уніфікувати перелік інформації, що надається НБУ при повідомленні про намір стати контролером банківської групи та при повідомленні про створення банківської групи. Зокрема пропонується передбачити, що схематична структура власності банківської групи надається лише у випадку, якщо вона є відмінною від інформації, наданої згідно з п.2.2 Положення.
Із додатків 7 та 8 АУБ пропонує виключити інформацію про групу реального сектора, пов’язану з банківською групою, оскільки здійснення консолідованого нагляду за економічною групою не передбачено Законом України №3394. Також АУБ пропонує виключити надання інформації про операції всередині банківської групи. Як наголошують в АУБ з цього приводу, "надання інформації про операції всередині групи є надлишковим при процедурі визнання НБУ банківської групи. Це скоріше може бути елементом нагляду за дотриманням економічних нормативів та обмежень. Крім того, інформація про операції є швидко змінюваною (короткострокові кредити, овердрафт тощо), а додатки 7 та 8 взагалі не передбачають, на яку дату ця інформація повинна надаватися і чи повинна вона оновлюватися".
Надано АУБ й інші зауваження та пропозиції до проекту Положення "Про порядок визнання Національним банком України банківських груп".
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас