Міллер визнав політику — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міллер визнав політику

Енергетика
2897
Минулий рік став знаковим для відносин Москви і Києва в газовій сфері. Протистояння через умови постачання "Газпромом" блакитного палива на український ринок, яке триває вже більше півтора року і може завершитися тільки в наступному році, спровокувало Росію визнати політичне підґрунтя своїх амбіцій в енергетиці. Зокрема, вчора глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що перспективи реалізації проекту "Південний потік", експлуатація якого залишить "Нафтогаз" без доходів від транзиту російського газу в країни ЄС, прив'язані до переговорів з Україною. "Південний потік" завжди був прив'язаний до України", - констатував топ-менеджер російської монополії.
Раніше російська влада визнавала своє прагнення отримати контроль над українською газотранспортною системою, натомість пропонуючи гарантії її завантаження транзитним газом, інвестиції в модернізацію і зниження вартості газових поставок для української промисловості і підприємств теплокомуненерго, які є основними його споживачами в Україні. Проте в Києві подібний сценарій вважають неприйнятним і налаштовані на пошук іншого - компромісного - варіанту для врегулювання газової проблеми. Крім того, українська влада закликає Євросоюз не підтримувати будівництво "Південного потоку", а спільно модернізувати вже існуючу українську ГТС.
Глава Міненерговугілля Юрій Бойко заявляв, що "Південний потік" є не комерційним, а політичним проектом російських партнерів, які хочуть таким чином створити надлишок транзитних потужностей. "Нам це однозначно невигідно. Ми спочатку говорили... що цей проект суперечить нашим національним інтересам. Попросту кажучи, він відбирає газ з наших труб... Ми працюємо і з Євросоюзом, і з російським партнером у тому напрямку, щоб цей проект не був здійснений. Він шкідливий для нас", - зазначав міністр. Щоб спровокувати Росію відмовитися від "Південного потоку", в березні минулого року уряд ухвалив рішення про будівництво терміналу з прийому скрапленого природного газу на Чорноморському узбережжі. "Ми вважаємо, що така диверсифікація постачань газу буде додатковим фактором, який покаже нашим партнерам, що з нашою думкою потрібно рахуватися", - сказав Юрій Бойко.
Проте на вищому політичному рівні РФ упевнені в доцільності "Південного потоку", будівництво якого має мінімізувати транзитні ризики, пов'язані з експортом російського газу на найбільш прибуткові європейські ринки через українську територію. "Коли... "Південний потік" намагаються представити як спробу Москви підсадити Європу на відповідну енергетичну голку з Росії, це виглядає як нечесне і, можливо, абсолютно невиправдане маніпулювання. Це взаємовигідні і абсолютно, на мій погляд, деполітизовані в підсумку речі", - вважає президент Росії Дмитро Медведєв.
Однак експерти наводять аргументи, що проект "Південний потік" - це блеф, затіяний російською стороною для отримання контролю над українською газотранспортною системою. Директор російського Фонду національної енергобезпеки Костянтин Симонов назвав "Південний потік" дорогим і непотрібним газопроводом. "Росія хотіла б уникнути будівництва дорогих і непотрібних газопроводів. Яка альтернатива "Південному потоку"? Українська ГТС. Тому ми й б'ємося, щоб уникнути дорогих фінансових рішень", - зазначив російський експерт.
При цьому Росії вдалося знайти лобістів серед єврочиновників, які, всупереч нормам європейського законодавства, спрямованого на розвиток конкуренції на енергоринку, сприяють просуванню проектів "Газпрому", зміцнюючи тим самим його позиції в країнах ЄС. Тому Віктор Янукович звинуватив Брюссель у невиконанні зобов'язань перед Україною в рамках Європейської енергетичної хартії. За його словами, фактично значимість української ГТС девальвує як політично, так і економічно, у той час коли Росія за підтримки ЄС будує газопроводи "Південний потік" і "Північний потік", а обсяги прокачування газу в Європу не збільшуються.
Шукати компромісний варіант у газових переговорах Москва і Київ продовжать 15 січня наступного року. У Росії впевнені, що ситуація, що склалася на даний момент, не загрожує стабільності транзиту. "Наші українські колеги підтверджують, що ризику переривання транзиту не існує. Ідуть переговори про оптимізацію поставок газу в Україну, але до безпеки транзиту це відношення не має", - заявив міністр енергетики РФ Сергій Шматко.
У свою чергу, Микола Азаров вважає, що газові переговори з Росією "не в безнадійному глухому куті", а українська промисловість витримає вартість газу $416 за 1 тис. куб. м, яка закладена в держбюджет-2012. "Росія повинна знати, що на коліна нас поставити неможливо. Однозначно. Тому прийняли рішення: бюджет схвалюємо, працюємо і продовжуємо далі переговори до тих пір, поки не добиваємося для нас прийнятних умов", - заявив прем'єр.
Експерти також відзначають, що висока ціна на імпортний газ повинна стимулювати власників українських підприємств знижувати його споживання, щоб наблизитися до європейських стандартів виробництва та підвищити конкурентоспроможність виробленої продукції для завоювання нових ринків. "Відсутність взаєморозуміння з "Газпромом" сприяє пошуку можливостей для якнайшвидшої модернізації української промисловості та її переорієнтації на європейські стандарти виробництва. У перспективі це має скоротити залежність українських виробників від політики російської влади", - зазначив Сергій Дубов з інвесткомпанії "Профіт Гарант".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас