Американська система ПРО зайнялась відстежуванням Санта-Клауса — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Американська система ПРО зайнялась відстежуванням Санта-Клауса

80
Командування повітряно-космічної оборони Північної Америки (North American Aerospace Defense Command, NORAD) 24 грудня, напередодні католицького і лютеранського Різдва, стало відстежувати пересування Санта-Клауса по планеті на санях з оленячою упряжкою.
Для того, щоб встигнути за літаючими саньми, канадсько-американська ПРО використовує чотири високотехнологічні системи - радари, супутники, спеціальні Санта-камери і винищувачі. Слідкування починає система радарів NORAD, яка носить назву "Північна система попередження".
З настанням 24 грудня фахівці NORAD стежать за показниками радарів, що свідчать про те, що Санта-Клаус покинув Північний полюс. У цей момент супутники, розташовані на геосинхронній орбіті на висоті 22 тис. 300 миль від поверхні Землі й оснащені інфрачервоними сенсорами, засікають інфрачервоне випромінювання, що виходить від носа оленя Рудольфа, улюбленця Санти і головного оленя в його упряжці.
Потім до процесу спостереження підключаються Санта-камери, розташовані в різних точках Землі, які передають достовірне зображення пересування саней і його господаря.
Після цього канадські пілоти NORAD на винищувачах CF-18 "перехоплюють" сани. На кордоні США Санту вже зустрічають американські льотчики на винищувачах F-15, F-16 або F-22, які супроводжують упряжку з оленями Стрімким, Танцюристом, Скакуном, Лисицею, Кометою, Купідоном, Громом, Блискавкою і Рудольфом.
Зібрана NORAD інформація відображається на Google Maps і Google Earth. Традиція супроводу саней Санта-Клауса налічує більше 50 років. У 1955 р. американська компанія Sears Roebuck & Co., яка надавала дітям можливість зателефонувати Санті, надрукувала в рекламному буклеті неправильний номер телефону. В результаті діти замість "гарячої лінії" різдвяного героя потрапляли в штаб Континентального командування повітряної оборони. Полковник Гаррі Шауп доручив своїм підлеглим відстежувати місцезнаходження Санта-Клауса і доповідати про нього дітям, які додзвонилися.
Санта-Клаус - різдвяний дід, який дарує дітям подарунки на Різдво. Згідно з традицією, він пересувається по небу на оленячій упряжці, залазить в будинки через димар, кладе подарунки під ялинку і вішає панчохи і чобітки з солодощами біля каміна. Батьківщиною Санти вважається Лапландія або Північний полюс. Його супроводжують не тільки олені, але й ельфи-помічники.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас