Експерт: Україна повинна ліквідувати Нафтогаз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Україна повинна ліквідувати Нафтогаз

Енергетика
652
Українській владі, щоб домогтися зниження цін на газ, потрібно було раніше почати процедуру арбітражного врегулювання суперечки щодо ціни на газ в Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма, вважає Ігор Кость, колишній начальник управління претензійно-позовної роботи Нафтогазу.
За його словами, виходячи з нинішньої ситуації, Україні краще реорганізувати Нафтогаз, створивши на його базі окремі державні підприємства, заявив він на сторінках газети Дзеркало тижня.
За словами експерта, у цьому випадку "на сьогоднішній день ми, можливо, мали б іншу ціну (на газ), проте ні в якому разі не більш високу".
Більше того, Кость вважає, що тепер Україна немає іншого шляху, крім як проведення реорганізації Нафтогазу.
Нагадаємо, що Українська делегація на чолі з міністром енергетики та вугільної промисловості Юрієм Бойком повернулася до Києва з Москви, але добитися зниження ціни на газ їй не вдалося.
Раніше, 21 грудня прем'єр-міністр Микола Азаров роз'яснив, чому Києву так нелегко вмовити Москву підписати нові контракти щодо газу. Чому так складно йдуть переговори? Тому що ми маємо вкрай невигідний для нас контракт і вкрай вигідний для Російської Федерації... Рішення будуть компромісними", - сказав він.
19 січня 2009 Газпром і Нафтогаз підписали два контракти: купівлі-продажу на період з 2009 по 2019 роки; про обсяги та умови транзиту газу через Україну на 2009-2019 роки. У 2009 році для України була зроблена знижка 20% від європейської ціни на газ, з початку 2010 року сторони перейшли до ринкової вартості. Згідно з контрактом, ціна газу варіюється в залежності від ціни на нафту.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас