2012: Що чекає долар, євро і золото — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

2012: Що чекає долар, євро і золото

Валюта
10692
Яка можлива ціна буде на золото? Чого чекати від євро і долара? Як сильно може подорожчати нерухомість? Комсомольська правда в Україні дала свій прогноз на 2012 рік про життя світових валют, золота та нерухомості.
Золото
Розчаруванням 2012 року можуть стати дорогоцінні метали. На тлі затяжної невизначеності з європейською економікою ціни вже пішли вниз. Протягом останнього тижня золото впало відразу на 10 відсотків. Це дало привід говорити про те, що високі ціни були сформовані не стільки економічними причинами, скільки діями спекулянтів.
Минулого тижня ціна на золото опустилася до мінімуму за два з половиною місяці - 1,56 тисячі доларів за тройську унцію. За прогнозами більшості світових аналітиків, його вартість продовжить знижуватися і в наступні три місяці впаде в середньому до 1,5 тисячі доларів за унцію. За даними дослідження Reuters, ціна на золото підніметься до рівня вересня цього року тільки в кінці 2012 року. Майже половина опитаних експертів вважає, що в I кварталі вартість золота складе 1,45 тисячі доларів за унцію, тоді як ще троє учасників дослідження прогнозують, що показник досягне позначки 1,4 тисячі доларів.
В українському ж Нацбанку, схоже, працюють оптимісти. У відомстві ставлять на зростання золота.
- Наступного року ціна на золото може підвищитися до 2,2-2,3 тисячі доларів за тройську унцію, - зробила припущення директор Генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакова.
Серед економістів зі світовим ім'ям теж є оптимісти. Більшість з них вірять у те, що метал відіграє теперішнє зниження. Так, банк Credit Suisse підвищив прогноз цін на золото в наступному році до 1850 доларів за тройську унцію, City Bank трохи більш оптимістичний - його прогноз становить 1950 доларів. А в UBS вважають, що метал складе в середньому 2075 доларів за унцію в наступному році.
Як бачите, світові прогнози значно менш оптимістичні, ніж у чиновників з Нацбанку. Хоча, може, наші щось знають?
- Моя суб'єктивна думка: мода на золото проходить, відповідно ажіотажу такого, як сталося цього року, вже не буде, - говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. - Крім того, спекулянти довго з одним активом не грають. Зараз вони активно "обробляють" єврооблігації і доларові боргові цінні папери. І тому останнім часом ціни на золото на світовому ринку фактично топчуться на місці. Про майбутню ціну на золото я більше схильний вірити Credit Suisse. Зростання певне може бути, але без фанатизму.
Виходить, якщо ви хочете заробити на коливанні курсу, то дочекайтеся падіння і купуйте, а потім продавайте, коли ціна зросте на третину.
Прогноз "КП"
Перша половина року: 1450 дол./унція
Друга половина року: 1800 дол./унція
Валюта
Практично всі експерти кажуть, що з такою дірою в торговому балансі Україні навряд чи вдасться довго утримувати курс на одному місці. Судіть самі: населення за рік купило близько 12 мільярдів доларів, а обсяг товару, проданого за кордон, за підсумками року буде меншим від закупленого на 10 мільярдів. Частина цієї величезної різниці в 22 мільярди покривається зовнішніми позиками, грошима заробітчан та іноземними інвестиціями, а ще частина - за рахунок торгівлі послугами. Як кажуть експерти, тут нас рятують айтішники, які працюють в Україні, а отримують гроші за кордоном.
Як же скоротити цей дефіцит? Найпростіший спосіб - домогтися зниження ціни на газ. Адже саме в торгівлі вуглеводнями у нас найбільший мінус - близько 35% всього імпорту, а це десятки мільярдів доларів. Однак переговори з Росією так нічого і не дали.
Другий варіант покриття цього дефіциту - продовжувати позичати гроші. Проте вже мало хто вірить, що МВФ дасть Україні в борг, навіть якщо уряд підніме ціни на газ та комунальні тарифи для населення.
А тут ще й Європа підкинула проблем. У деяких країнах зростання економіки за підсумками 2012 року буде мінімальним, а то і намітиться спад, що спричинить падіння курсу євро. У такій ситуації українські товари будуть втрачати свою привабливість для ЄС. Через це уряд вже знизив прогноз зростання ВВП, але з таким курсом це навряд чи можливо.
Більшість іноземних експертів радять відпускати курс національної валюти у вільне плавання. За оцінками колишнього в.о. міністра фінансів України Ігоря Уманського, Нацбанк зможе втримати курс ще кілька місяців. Більшість експертів говорять, що чим довше тримати курс долара незмінним, тим більш різкий стрибок чекає гривню після цього. Можливо, НБУ спробує втримати курс до Євро-2012, щоб викупити побільше валюти в іноземних туристів за нинішнім курсом.
Зараз прогнози на наступний рік від українських експертів коливаються в межах 8,40-10,0 грн. за долар, а на Лондонській біржі угоди щодо курсу гривні на найближчі півроку оцінюються на рівні 9,5 грн./дол.
Отже, долар буде дорожчати. А от євро, який зараз не дуже стабільний, може і подешевшати. Зараз відносно "зеленого" він становить 1,3, а до кінця першого кварталу може подешевшати до рівня 1,15-1,2 долара. Курс цієї валюти в Україні буде залежати від того, наскільки подорожчає "зелений". У нинішній ситуації євро може впасти і до 9-9,5 грн. Після цього він знову почне рости, якщо, звичайно, Європа остаточно не пересвариться. Адже друкарський верстат зараз опинився в руках Німеччини та Франції, які виступають за зважену фінансову політику.
Прогноз "КП"
Долар: 8,4 - 9,5 грн.
Євро: 9,5 - 13 грн.
Нерухомість
А от вкладати вільні кошти в нерухомість експерти, як і раніше, не радять. Більшість з них говорять про те, що в найближчі два роки навряд чи повториться іпотечний бум, який спостерігався в Україні три роки перед кризою. Тобто людям доведеться купувати житло за свої кровні, що не підвищує попит, а значить, і ціни залишаються на одному і тому ж рівні. А часом вони навіть знижуються.
Так, за оцінками Союзу консультантів з нерухомості, ціни, в порівнянні з початком року, знизилися на 15 відсотків. Найближчим часом ніщо не може спровокувати різке зростання.
Більше того, у разі обвалу курсу національної валюти ціни у доларах можуть навіть знизитися. Тобто ціна нерухомості в гривнях залишиться на тому ж рівні, а доларова зміниться відповідно до курсових змін.
Як кажуть фахівці, коливання гривні можуть хіба що спровокувати зростання продажів на первинному ринку, де зараз не так вже й багато покупців. Недарма ж більшість будівельних компаній оголосили сезон новорічних знижок і обіцяють знизити ціни на 5-10 відсотків, якщо покупець внесе всю суму за квартиру відразу.
Прогноз "КП"
Вартість квадратного метра: -5%
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас