Нацбанк Швейцарії не відкидає ескалації боргової кризи в єврозоні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк Швейцарії не відкидає ескалації боргової кризи в єврозоні

Валюта
471
Експерти Національного банку Швейцарії не відкидають подальшої ескалації європейської кризи суверенних боргів, йдеться в щоквартальній економічній доповіді регулятора, пишуть РИА Новости.
"Прогноз щодо міжнародної економіки залишається надзвичайно невизначеним. Це (посилення кризи - ред.) може мати тяжкі наслідки для міжнародної фінансової системи. Крім того, через тісні відносини Швейцарії з єврозоною, економічний прогноз країни серйозно залежить від траєкторії розвитку кризи", - йдеться в документі.
Цього літа через розростання кризи швейцарський франк серйозно зміцнювався, завдаючи шкоди економіці країни. Нацбанку довелося прийняти рішення про стримування зростання, і встановити мінімум в 1,2 франка за євро за обмінним курсом.
Перший удар боргової кризи припав на Грецію. У травні минулого року країні, щоб уникнути її дефолту, була схвалена фіндопомога на 110 мільярдів євро від країн єврозони і МВФ терміном на три роки. Однак на цьому турбулентність в регіоні не заспокоїлася, а лише посилилася. В кінці 2010 року не встояла Ірландія - трирічна зовнішня допомога цій країні складе до 67,5 мільярда євро. Потім довелося просити підтримки Португалії - пакет на 78 мільярди євро був схвалений у березні поточного року.
Тим часом криза продовжувала розростатися. Влітку цього року почали зростати побоювання за Італію та Іспанію, однак поки вони не матеріалізувалися в зовнішню допомогу. Крім того, очевидною стала необхідність вироблення другого плану порятунку Греції - його перший варіант влада ЄС розробила наприкінці липня, другий, модифікований - в жовтні. Криза добралася і до банків Євросоюзу. Лідери ЄС прийняли рішення про вироблення плану термінової рекапіталізації системоутворюючих кредитних установ.
На початку грудня саміт лідерів ЄС (за винятком Великобританії) схвалилв створення бюджетного союзу з прописуванням його правил в національних законодавствах на рівні конституції. Главам держав тепер необхідно порадитися зі своїми урядами. Деталі створення та існування бюджетного союзу, як очікується, будуть готові до березня 2012 року.
Ринки сприйняли це рішення неоднозначно, очікуючи від минулого саміту більшої активності в об'єднанні фіскальної політики та посилення економічної дисципліни.
Якщо ідея з бюджетним союзом провалиться, наслідки можуть бути дуже негативними. Крім того, необхідно, щоб другий план порятунку Греції запрацював якомога швидше, оскільки країна може опинитися без грошей вже в 2012 році.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас