Інвестори не хочуть списувати грецькі борги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестори не хочуть списувати грецькі борги

Казна та Політика
674
Домовленість про списання приватними інвесторами частини грецького боргу може опинитися під загрозою.
Один з найбільших власників таких паперів серед хедж-фондів - Vega Asset Management пригрозив європейській владі і МВФ судовим позовом. У відповідь греки можуть прийняти закон, який дозволить їм примушувати до списань всіх власників держоблігацій за згодою на це лише 75% інвесторів, повідомляє РБК daily.
"Vega переконаний, що в світлі позиції офіційного сектора добровільний обмін, який передбачає зниження чистої вартості на 50% або менше, - зараз малоймовірний підсумок переговорів", - цитує офіційну заяву хедж-фонду The Financial Times. При цьому там не відкидають, що можуть подати позов до влади. "Vega має розпочати розгляд всіх доступних юридичних можливостей відмовитися від участі та поставити під сумнів будь-який обмін, який передбачає зниження чистої вартості більш ніж на 50%", - попередили в хедж-фонді.
Домовленість про списання фінансовими компаніями половини вартості грецького боргу була одним з ключових пунктів пакету допомоги країні обсягом в 130 млрд євро, погодженого в жовтні. Передбачалося, що інвестори отримають замість своїх паперів 15% їх вартості готівкою, а ще 35% - у вигляді нових 30-річних облігацій. Це мало скоротити грецький держборг (350 млрд євро) на 100 млрд євро. МВФ вимагав від банків погодитися на прибутковість за новими паперами в 4%, однак вони вимагають хоча б 5%. Навіть у цьому випадку фактичне зниження вартості грецьких держоблігацій досягне 65%, повідомляє Bloomberg.
Вирішити питання з обміном грецьких держоблігацій на нові планується до кінця січня. Вже в березні 2012 року Греції потрібно погасити держоблігації на 14,4 млрд євро. Зробити це в повному обсязі без обміну паперів на нові країна не в змозі. При цьому власники облігацій домоглися від влади низки поступок: нові папери будуть випущені за британськими законами, що захистить інвесторів від ризику додаткових списань. У разі дефолту Греції банки також отримають рівні права на отримання своїх коштів з ЄС і МВФ.
Експерти не відкидають, що через непоступливість сторін переговори про списання вартості грецького держборгу можуть провалитися. "Це дуже складні переговори, і є ймовірність, що вони не приведуть ні до чого", - сказав РБК daily головний європейський економіст RBS Жак Кайлу. За його словами, в цьому випадку добровільна угода буде замінена на примусову. За даними FT, греки вже зараз розглядають можливість прийняти законопроект, який дозволить вважати переговори про списання боргу успішними, навіть якщо на це погодяться лише 75% інвесторів.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас