Видатки казни урізали на 5 мільярдів, але соціалку не чіпатимуть — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Видатки казни урізали на 5 мільярдів, але соціалку не чіпатимуть

Казна та Політика
1308
Вчора Рада прийняла бюджет на 2012 рік. Його стверджували в екстреному порядку, як тільки стало ясно, що про зниження ціни на газ найближчим часом домовитися не вдасться. Тим більше що вчора глава "Газпрому" Олексій Міллер ще раз сказав, що "передноворічних подарунків" для України не буде. А якщо зниження ціни і відбудеться, то вже в наступному році.
Так чи інакше, але бюджет зверстали на основі закладеної ще в першому читанні ціни на газ - понад 400 доларів (а якщо наступного року про зниження ціни домовляться, тоді бюджет по-швидкому переглянуть, перерозподіливши мільярди, що звільнилися). У порівнянні з первинним варіантом підсумковий документ змінився незначно: на 4,74 мільярда гривень зменшені доходи, на 3,54 мільярда гривень - видатки і менше на 1,1% заплановано зростання ВВП.
Незважаючи на те що в бюджет закладена нинішня висока ціна на газ, видатки на соціалку не скоротили. І це не дивно - рік виборів все-таки. За словами голови бюджетного комітету ВР Валерія Баранова, соцвиплати будуть випереджати інфляцію в 1,5-1,8 рази, а у бюджетників навіть в 2,3 рази (18% при інфляції 7,9%), це найбільший показник приросту з докризових часів. Нагадаємо: в 2009 році вони взагалі були заморожені, в 2010-му зросли на рівень інфляції, у 2011-му - на 3,5% більше інфляції. А в 2012 році - зростуть на 10% понад інфляцію.
Експерти "Сегодня" вважають, що бюджет виконати буде непросто. "Зроблена ставка на збільшення доходів бюджету шляхом добровільного виведення бізнесом економіки з тіні: їм знизять на 1% ПДВ - з 20 до 19% і з 23 до 21% податку на прибуток, - говорить аналітик МЦПД Олександр Жолудь. - Сьогодні складно прогнозувати результат, тому що ПДВ не змінювався два десятки років, але, наприклад, коли скасували величезне оподаткування (до 30-40%) зарплат вище 10 тисяч гривень, встановивши максимальний прибутковий податок в 17%, доходи бюджету зросли на мільярди гривень".
Ще дадуть мільярдні додаткові надходження і акцизи, адже вчора разом з бюджетом парламентарії збільшили до 8,9% акцизний збір на тютюн, алкоголь, нафтопродукти, на 11,3% - плату за користування надрами, водою і лісами.
На думку експерта, допоможуть Україні й мільярди гривень, які отримаємо від Євро-2012, їх залишать у нас туристи. Також українців врятують від негативних економічних сюрпризів осінні вибори, перед якими влада постарається пом'якшувати всі удари. Так, наступного року ціни на газ для населення і "комуналку", швидше за все, не піднімуть, навіть якщо ціну на газ Росія не знизить. До бюджету закладені для цього дотації - 500 мільйонів гривень щомісяця. Жолудь вважає, що це посильне навантаження на казну - 6 мільярдів на рік, або менше 2% бюджету.
Є й негатив: наступного року Україна повинна виплатити МВФ майже 2,7 мільярда доларів за кредитами минулих років (які були взяті Кабміном Тимошенко. - Авт.), для чого новий транш від МВФ (3 мільярди доларів) був би до речі. Але без підвищення цін на газ для населення (або його здешевлення) МВФ грошей не дасть, тому Жолудь не відкидає: після виборів газ таки подорожчає, але ненабагато (до 25%, або на 20-25 копійок за кубометр).
Керівник Forex club в Україні Микола Івченко звертає увагу, що, починаючи з 2-го кварталу, газ дешевшатиме (оскільки не було зростання цін на нафту) і дійде до 350 доларів за 1000 кубів. В результаті і соцвиплати піднімуть за планом, і середня зарплата по країні підніметься на 300-400 гривень. "Але закладений дефіцит бюджету в 25 мільярдів гривень нереальний, якщо Україні не дадуть кредит МВФ, а це навряд чи, тому що влада не хоче підвищувати ціну газу, - говорить Івченко. - Схоже, вони це розуміють, тому так довго тягнули з прийняттям бюджету, очікуючи від Росії газ по 250 доларів замість 416 доларів. Було б правильним девальвувати гривню хоча б на 5% (40 копійок), це допомогло б виконати бюджет, але перед виборами це навряд чи станеться - Нацбанк боїться паніки населення".
Газ подешевшає, гривню утримають, а ось без грошей МВФ буде туго
Ми запитали в економістів: як буде себе почувати економіка України з урахуванням дорогого газу і туманних перспектив кредиту МВФ, а також якими можуть бути курс долара і експорт. Загальний висновок - виживемо. Але деталі різняться.
Олександр Жолудь (МЦПД): "Економіка продовжить зростання, але меншими темпами. Газ - одна з причин їх сповільнення, але не основна (виключаючи хімпром, але ціни на добрива в світі теж ростуть), в собівартості металу ціна газу - не більше 10%. Набагато більше впливає на темпи зростання відкритість нашої економіки, тобто залежність від експорту. Воно сильно сповільниться: якщо в 2011 році приріст був до 50% за рік проти 2010-го, то на 2012-й Мінекономіки дає всього 6%. У цій ситуації правильно було б девальвувати гривню хоча б на величину річної інфляції (8% або 64 копійки, до 8,60-8,65 гривні/долар), що, до речі, скоротило б імпорт. Але, схоже, НБУ із завзятістю, гідною кращого застосування, продовжить тримати курс на рівні 8 гривень. Насамперед за рахунок вилучення з обігу гривні, що вже призвело до подорожчання кредитів і сповільнення зростання в інвестиційних галузях, таких, як, наприклад, будівництво, модернізація виробництва. Без кредиту МВФ нам буде складно - треба віддавати борги того ж МВФ. Доведеться або оголошувати дефолт, що малоймовірно, або урізати соцвиплати, чого не буде, залишається одне - позичати, але не під 3%, як у МВФ, а під 10%".
Економіст Віктор Лисицький: "Жорсткі умови мобілізують, тому почнеться економія ресурсів, відхід від витратних технологій, значить, будемо менше палити дорогого газу, утеплювати будинки, ізолювати теплотраси. І потім - переговори щодо газу тривають, результат повинен бути, крім того, він і так почне дешевшати з другого кварталу. Кредит МВФ нам, звичайно, потрібен, але є й інші способи розрахуватися з боргами - наприклад, випуск валютних сертифікатів НБУ, які повинні залучити вільні заощадження населення. Думаю, що курс гривні Нацбанк утримає, щоб не давати приводу населенню скуповувати валюту, мовляв, ще більше подорожчає. Хоча це не дуже добре, тому що невелика девальвація гривні скоротила б негативний вплив імпорту. Нарешті, експорт. На жаль, півроку він продовжить падати - виною тому рецесія на світових ринках, перш за все в єврозоні. Але вона не буде затяжною, перша ознака цього - стабільно високі ціни на нафту".
Опозиція: Влада надрукує грошей, скільки їй потрібно
Опозиція бюджет критикує. Віце-спікер Микола Томенко (БЮТ) заявив, що Кабміну додали 23 мільйони гривень, порівняно з першим читанням (стало 278 мільйонів, хоча це менше на 50 мільйонів, ніж у нинішньому році), а президенту 7,5 мільйона (стало 342, 5, в 2011 році було 352 млн), також збільшили фінансування МВС, судів. Зате на собі нардепи заощадили: у бюджеті припинені деякі пільги депутатам, в основному колишнім і пенсіонерам. Першим скасували матдопомогу раз на рік. Пенсіонерам Ради - безкоштовний проїзд раз на рік, путівки на лікування, допомогу в розмірі трьох зарплат на лікування та право на безкоштовне провезення ручного багажу і безкоштовну парковку. Чинним депутатам не будуть страхувати життя та здоров'я і виплачувати компенсації "для створення належних умов проживання". Також припинять виплати помічникам-консультантам нардепів.
Міністр фінансів тіньового уряду Андрій Сенченко вважає, що знову недоплатять пільговикам: дітям війни, афганцям, чорнобильцям (хоча останнім підвищать пенсії в наступному році більш ніж удвічі - у середньому до 3,5-4 тисяч гривень).
Але найсерйозніші претензії у екс-міністра економіки Сергія Терьохіна (БЮТ) - він сумнівається в коректності розрахунку макропоказників бюджету: зростання ВВП, інфляція, прогноз збільшення держборгу і середніх зарплат. "Все, що написано про це в проекті, - від лукавого, тому що у нас немає кредитно-грошової політики, кажучи по-простому, скільки треба надрукувати грошей для потреб держави, - говорить Терьохін. - Основи її визначала наглядова рада Нацбанку, але вона не збирається кілька років. У минулі роки роль наглядової ради виконував МВФ. Тепер Україна Фонду нецікава, тому влада друкує грошей стільки, скільки їй потрібно. Напевно в наступному році їх надрукують стільки, щоб вистачило на виконання всіх політобіцянок".
У Кабміні ж вважають, що в ситуації, що склалася з ціною газу (416 доларів), зробили все можливе, щоб розробити реалістичний бюджет. "У ньому закладено значне зростання соціальних параметрів, чого немає в жодному з бюджетів суміжних держав, але це бюджет, розрахований за реалістичним сценарієм, - сказав нам прес-секретар прем'єра Миколи Азарова Віталій Лук'яненко. - У нас один з найменших дефіцитів серед європейських країн".
Олександр Панченко
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас