Такі різні цифри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Такі різні цифри

Валюта
795
Вчора представництво Світового банку в Україні показало громадськості нові макроекономічні цифри країни на 2011-2014 рр. Виходячи з останніх макроекономічних результатів, прогноз щодо інфляції в 2011 р. був скоректований з 11,4% (за попередніми прогнозами - в червні ц.р.) до 5,6% (у грудні). При цьому прогноз зростання ВВП на поточний рік у розмірі 4,5% економістами СБ був збережений. Дефіцит бюджету України в 2011 р. може вийти за рамки узгодженого з МВФ рівня в розмірі 3,5% ВВП і становитиме 4,2%.
"У контексті невизначеності щодо Єврозони і можливих наслідків для світової економіки макроекономічні ризики для України на 2012 р. є суттєвими. Для стабілізації очікувань та забезпечення фінансування потрібна зважена монетарна та фіскальна політика", - йдеться в звіті фінструктури.
За базовим сценарієм фахівців Світового банку, передбачається сповільнення економічного зростання України в 2012 р. до 2,5% у зв'язку з тим, що країна вступає в період зменшення зовнішнього попиту, більш складного доступу до фінансування та нестабільності на міжнародних ринках. Нагадаємо, за червневим прогнозами, зростання ВВП в Україні в 2012 р. має скласти 5%, тоді як в грудні 2010 р. прогнозувалося на рівні 4,5%. Інфляція в 2012 р. досягне 9,4% (10% - у червні, 8,9% - у грудні), негативний баланс поточних операцій - 4,9% (5,0% і 3,4% відповідно). Зовнішній борг України, на думку економістів СБ, збільшиться до 78,1% від ВВП, при цьому державний і гарантований борг складе 42,4%.
Втім, даний варіант розвитку подій, як каже директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови Мартін Райзер, передбачає поступовий вихід з кризи єврозони, швидке відновлення програми МВФ в Україні і, відповідно, швидке отримання фінансування для покриття зовнішніх дисбалансів. Також при побудові прогнозів передбачалося зменшення структурного дефіциту "Нафтогазу" завдяки збільшенню тарифів на газ та житлово-комунальні послуги та реалізація прийнятої пенсійної реформи.
"У тому випадку, якщо ситуація в Європі не покращиться (а прогнозувати її зараз достатньо складно і навіть неможливо), то і наші макроекономічні прогнози для України, звичайно ж, теж погіршаться. Більше того, спокуса витратити більше напередодні парламентських виборів може серйозно підірвати стабільність державних фінансів і ускладнити необхідну фіскальну консолідацію", - пояснив він.
Такі ж наслідки чекають країну і у випадку, якщо Україна не отримає транш від МВФ. І не тільки тому, як каже Мартін Райзер, що це джерело фінансування, але й тому, що це поштовх для продовження економічних реформ, які потрібні країні. А також сигнал для приватних інвесторів, що ситуація в країні стабільна. "Якщо програми МВФ не буде - Україні потрібно буде повертати кредити фонду, які вона брала на початку кризи (і брати на це десь кошти, - ред.). Якщо буде програма МВФ в повному обсязі, то нові надходження перекриють виплати, тобто відбудеться чистий приплив. Ми говоримо про обсяги, які вимірюються мільярдами доларів, що з точки зору українського платіжного балансу, дуже суттєвий показник для фінансового розвитку", - коментує старший економіст Світового банку Руслан Піонтковський.
В цілому ж, за словами Мартіна Райзера, у Світовому банку задоволені обраним урядом і президентом курсом інтеграції в Європу, і вважають даний курс вигідним для України з економічної точки зору. Хоч і відзначають при цьому, що швидкість проведених реформ на сьогоднішній день надмірно затягнута з політичних причин.
"Відновити співпрацю з МВФ до кінця 2011 р., ймовірно, не вдасться. Черговий кредитний транш Україна, ймовірно, отримає лише в лютому-березні 2012 р.", - обіцяють аналітики Forex Club в Україні. Така затримка, на їхню думку, може трохи погіршити стан платіжного балансу, особливо у сфері погашення заборгованості комерційними банками перед нерезидентами, що сприятиме помірній девальвації гривні до цього періоду.
Темпи інфляції, за їхніми прогнозами, в країні за підсумками поточного року навряд чи перевищать 6,5%. Однак наступного року споживча інфляція може бути зафіксована на рівні 2011 р. або навіть вище.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас