Базовий прогноз НБУ на 2012 р. передбачає покриття дефіциту поточного рахунку припливом капіталу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Базовий прогноз НБУ на 2012 р. передбачає покриття дефіциту поточного рахунку припливом капіталу

Казна та Політика
263
Базовий прогноз Національного банку України (НБУ) на 2012 рік передбачає достатність припливу капіталу для фінансування дефіциту поточного рахунку, повідомив голова Національного банку України (НБУ) Сергій Арбузов.
"Ситуація з платіжним балансом України на 2012 рік є невизначеною і буде залежати від багатьох факторів... У базовому сценарії ми прогнозуємо, що приплив капіталу буде достатнім для фінансування дефіциту поточного рахунку", - сказав він в інтерв'ю журналу "Експерт".
За його словами, перспектива платіжного балансу залежить від відновлення фінансування з боку Міжнародного валютного фонду (МВФ), успішності подолання боргової кризи в розвинених країнах, зміни умов постачань газу з Росії.
"Не забувайте, що наступного року в Україні пройде Євро-2012. Досвід інших країн показує, що проведення таких грандіозних спортивних змагань позитивно впливає на динаміку припливу капіталу", - додав він.
Арбузов також повідомив, що поки у Нацбанку достатньо резервів для згладжування різких коливань курсу гривні, а чистий приплив капіталу в Україну від нерезидентів ($13,8 млрд із початку року) стабільно перевищує перекази на їх користь.
Голова українського Нацбанку також повідомив, що золотовалютні резерви держави розміщені в основному в доларах США, євро і англійському фунті стерлінгів.
"Традиційно частка долара становить близько 50%", - сказав Арбузов.
Говорячи про перспективи банківського сектора, чиновник повідомив, що з початку поточного року прострочена заборгованість за кредитами зменшилася більш ніж на 5% - до 80 млрд грн: на 1 грудня вона становить менше 10% кредитного портфеля банків.
Крім того, голова Нацбанку заявив про те, що думки про прийдешній вихід європейських банків з українського ринку поки безпідставні.
"Багато хто з них підкреслює, що Україна, як і раніше, залишається цікавим ринком", - зазначив Арбузов.
Щодо перспектив, голова центрального банку повідомив, що з початку 2012 року розпочнеться реалізація поетапного графіка включення до розрахунку валютної позиції резервів, сформованих під активні операції банків в іноземній валюті.
Крім того, за його словами, у першій декаді грудня у НБУ розпочала роботу технічна місія Міжнародного валютного фонду, яка надасть рекомендації щодо вдосконалення законопроекту про деривативи, який вже подано до парламенту народним депутатом Ігорем Прасоловим.
"Перед ними стоїть непросте завдання. Щоб запустити ринок деривативів, необхідно вирішити багато питань і, насамперед, створити ринкову інфраструктуру для забезпечення гарантованих розрахунків", - зазначив Арбузов.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас