Америка закручує шайби — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Америка закручує шайби

Казна та Політика
1518
Нові санкції відносно Мінська були схвалені палатою представників конгресу. Раніше законопроект "Про демократію і права людини в Білорусі" підтримав і сенат. За словами одного з його розробників, республіканця Кріса Сміта, Білорусь лідирує серед країн Європи за кількістю порушень прав людини.
Вплинути на офіційний Мінськ влада США вирішила за допомогою введення візових обмежень і фінансових санкцій відносно кількох білоруських чиновників і силовиків. Вжиті заходи будуть діяти до тих пір, поки Олександр Лукашенко не звільнить ув'язнених в тюрмах політв'язнів і не проведе в країні вибори, що відповідають міжнародним стандартам.
Втім, до подібних заходів з боку Вашингтона в Мінську вже звикли. Набагато серйознішим ударом для білоруської влади може стати те, що в прийнятому конгресом документі міститься заклик до IIHF відмовитися від проведення в Мінську чемпіонату світу 2014 року. Відповідне рішення було прийнято в 2009 році за активної участі Олександра Лукашенка, який є великим шанувальником хокею. На думку американських законодавців, проведення такого великого заходу в Білорусі стане підтвердженням легітимності правління Лукашенка.
Втім, керівництво IIHF вимогу Вашингтона, швидше за все, проігнорує, як це сталося з аналогічним проханням з боку Європарламенту. На це розраховують і в Мінську. "Подібне ми не раз чули і раніше. Питання (про перенесення місця проведення чемпіонату) розглядалося навесні і влітку. До нас приїжджали представники IIHF з додатковими інспекціями і в підсумку підтверджували, що чемпіонат, як і планувалося, пройде в Білорусі", - заявила прес-секретар білоруської Федерації хокею Констанція Лещенко.
Співголова партії "Білоруська християнська демократія" Павло Северинець запевнив "Ъ", що рішення конгресу США не матимуть помітного впливу на ситуацію в країні. З тим, що рішення Вашингтона, по суті, є черговим пропагандистським актом, погодився і заступник головного редактора "Белгазеты" Віктор Мартинович. Він заявив, що змінити ситуацію могли б економічні санкції проти нафтопереробних заводів Білорусі, проте такий крок неминуче зустріне опір з боку європейського та американського нафтового лобі.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас