Базельський комітет пропонує заборонити банкам фіксувати в звітах прибуток при знеціненні боргу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Базельський комітет пропонує заборонити банкам фіксувати в звітах прибуток при знеціненні боргу

Казна та Політика
86
Базельський комітет з банківського нагляду пропонує переглянути деякі правила банківської звітності, зокрема скасувати положення, згідно з яким кредитні установи можуть фіксувати прибуток і зростання власного капіталу при списанні вартості боргів і деривативів, повідомляє агентство Bloomberg.
В даний час банки можуть при списанні балансової вартості своїх облігацій і деривативів до їх реальної ринкової вартості зафіксувати зростання прибутку та акціонерного капіталу першого порядку (Common Equity Tier 1, або CET1, капітал, сформований за рахунок звичайних акцій і безстрокових привілейованих акцій, а також включає нерозподілений прибуток, резерви та доходи за міноритарними пакетами акцій інших компаній, що належать банку), оскільки в теорії цей прибуток можна було б реалізувати, викупивши боргові зобов'язання з дисконтом.
У III кварталі Citigroup Inc., JPMorgan Chase & Co. і Morgan Stanley, скориставшись цією лазівкою, зафіксували понад 1,5 млрд доларів прибутку кожен.
Зокрема, Morgan Stanley завдяки цьому правилу зафіксував зростання показника чистого прибутку на 3,4 млрд доларів, в результаті навіть головний виконавчий директор банку Джеймс Горман назвав це "дивною бухгалтерською аномалією".
Базельський комітет приймає коментарі від банківського співтовариства до 17 лютого 2012 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас