Медведєв і Янукович дадуть урядам розпорядження завершити переговори щодо газової галузі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Медведєв і Янукович дадуть урядам розпорядження завершити переговори щодо газової галузі

Енергетика
1142
Президенти Росії і України домовилися дати вказівки урядам завершити роботу з питань співробітництва в газовій сфері.
"Давайте щодо ключових питань пройдемося, а потім дамо урядам вказівки цю роботу завершувати, якщо щодо всіх істотних умов зійдемося", - запропонував глава російської держави Дмитро Медведєв своєму українському колезі Віктору Януковичу під час зустрічі, яка відбулася напередодні пізно ввечері.
"Дуже важливо, щоб ця робота йшла до завершення", - погодився В.Янукович. "Ми налаштовані ці переговори не просто завершувати, а перевести їх в середньострокове русло, щоб ми частину питань могли вирішити зараз і прийняти стратегічні рішення, а в подальшому поглиблювати питання співпраці в газовій галузі", - сказав президент України.
Д.Медведєв нагадав, що "існують різні підходи до того, яким чином Росія й Україна можуть партнерствувати в цій сфері". "Що стосується конкретних моментів, ми могли б розпочати ці переговори, запросити товаришів, які відповідають за відповідні питання, а згодом цю тему мають продовжити наші уряди", - сказав президент РФ.
В.Янукович нагадав, що в даний час діють робочі групи при урядах двох країн, які проводять переговори щодо ключових пунктів газового співробітництва.
Президент України також подякував російському колезі за організацію в Москві саміту СНД. Він також попросив Д.Медведєва не послаблювати увагу до питання формування зони вільної торгівлі. "Це дуже добре, але треба подумати, щоб ми синхронізували дії з ратифікації", - зазначив він. "Можете не сумніватися", - відповів Д.Медведєв.
"Візьміть, будь ласка, на себе цю роботу", - звернувся В.Янкукович до Д.Медведєва.
Україна і Росія за підсумками переговорів про можливий перегляд укладених у 2009 році "газових" контрактів зробили черговий крок до зближення позицій, повідомив прем'єр-міністр Микола Азаров.
"Чому так складно йдуть переговори? Тому що ми маємо дуже невигідний для нас контракт і дуже вигідний для Російської Федерації. (...) Рішення будуть компромісними", - сказав він, відкриваючи засідання уряду в Києві в середу.
За словами прем'єра, Київ хоче знайти надійне юридичне формулювання, яке стало б довгостроковим фундаментом для розвитку економіки країни.
М.Азаров уточнив, що в процесі переговорів обговорюються обсяги прокачування газу, рівень цін і питання, що стосуються газотранспортної системи.
Глава уряду також повідомив, що група експертів на чолі з міністром енергетики та вугільної промисловості Юрієм Бойком і міністром юстиції Олександром Лавриновичем залишилася в Москві для остаточного узгодження всіх питань і нової угоди.
Прем'єр додав, що у разі успіху переговорів запропонує провести позачергове засідання уряду з обговорення умов нової угоди. "Я пропоную, якщо компроміс буде досягнутий буквально найближчим часом, зібрати засідання уряду і розглянути необхідні рішення в комплексі, включаючи проект бюджету на 2012 рік", - сказав прем'єр.
Азаров зазначив, що від цієї роботи будуть залежати параметри державного бюджету на 2012 рік.
Раніше передбачалося розглянути і затвердити проект держбюджету-2012 на засіданні Верховної Ради 23 грудня. Представники уряду зазначали, що у разі відсутності компромісу з РФ, в ньому буде закладена прогнозна ціна природного газу на 2012 рік на рівні $416 за 1 тис. кубометрів, тоді як Київ бореться за її зниження до $230-240 за 1 тис. кубометрів. < / p>
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас