Fitch: Боргова криза в єврозоні створює негативні наслідки для кредитних профілів держав — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch: Боргова криза в єврозоні створює негативні наслідки для кредитних профілів держав

Казна та Політика
271
Поглиблення боргової кризи в єврозоні з липня 2011 року стало різким шоком для економіки регіону і фінансового сектора, створивши негативні наслідки для кредитних профілів держав регіону, йдеться в огляді міжнародного рейтингового агентства Fitch.
"За відсутності "всеосяжного рішення" і з урахуванням поступового підходу політиків до впровадження інституційної системи для підвищення життєздатності єврозони і, в підсумку, створення більш міцного бюджетного союзу, Fitch очікує, що боргова криза продовжиться і буде супроводжуватися новими епізодами серйозної ринкової волатильності", - відзначається в повідомленні агентства.
Проведені саміти ЄС не змогли створити чіткий план руху до фундаментально реформованого економічного і монетарного союзу і створити надійний фінансовий захист від поширення кризи. При цьому той факт, що політичні лідери визнали можливість виходу з єврозони будь-якого члена, ще більше послабив довіру інвесторів, відзначають в Fitch.
Експерти агентства вважають, що необхідні більш активні і чіткі дії Європейського центрального банку (ЄЦБ), щоб знизити ризик розгортання кризи ліквідності в регіоні.
Створення бюджетного союзу, а також узгоджені ЄС і МВФ програми спричинять за собою нові болючі заходи бюджетної економії і структурні реформи в більшості країн єврозони, що потребують надання подальшої фінансової допомоги проблемним державам.
Жорсткість умов залучення фінансування, зниження довіри інвесторів і реалізація країнами єврозони нових заходів бюджетної економії змусили експертів Fitch знизити прогноз зростання ВВП єврозони до 0,4% в 2012 році з 1,6% в 2011 році.
Між тим, на думку аналітиків, країни з економікою, що розвивається, продовжать демонструвати хороші темпи зростання завдяки збільшенню внутрішнього попиту і більшій гнучкості бюджетної та монетарної політики. Темпи економічного зростання в emerging markets цього року складуть 5,6%, в 2012 році - 4,9%, відзначають в Fitch.
Проте, подальше поглиблення кризи в єврозоні може завдати істотної шкоди економікам emerging markets, враховуючи торгові відносини і фінансові зв'язки між ними, попереджають експерти агентства.
Найбільш сприйнятливими до цих ризиків є європейські emerging markets.
"Глобальна фінансова криза частково змила відмінності між розвиненими і країнами, що розвиваються, підкресливши той факт, що суверенні боргові кризи більше не є прерогативою emerging markets", - йдеться в огляді.
Fitch знизило рейтинги Італії та Іспанії на початку жовтня і помістило на перегляд з можливістю погіршення рейтинги ще шести країн єврозони, а також змінило на "негативний" прогноз рейтингу Франції слідом за завершенням грудневого саміту ЄС. Крім цього, агентство змінило на "негативний" рейтинг США в листопаді цього року.
У той же час минулого місяця агентство підвищило рейтинг Австралії до "AAA" - вперше з 2004 року в числі країн з найвищим рейтингом з'явився новий учасник.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас