ПФТС змінює торговельну орієнтацію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПФТС змінює торговельну орієнтацію

Фондовий ринок
529
Біржа "Перша фондова торговельна система" (ПФТС) більше не буде розвивати ринок акцій. Як стало відомо Комерсант-Україна, на початку грудня наглядова рада ПФТС затвердила програму її розвитку на 2012 рік, до якої не було включено цей напрямок. "Оскільки акції активніше торгуються на "Українській біржі", то на розвиток цього ринку на ПФТС ресурси витрачатися не будуть", - сказав керуючий директор з міжнародного розвитку російської біржі ММВБ-РТС Максим Волков (володіє 50% +1 акція ПФТС та 43,08% "Української біржі"). Частка ПФТС в сегменті акцій на 16 грудня становила всього 2,55% (3-є місце).
Незважаючи на відмову від інвестицій в цей напрямок, в 2012 році ПФТС збереже можливість торгівлі акціями та індекс. При цьому "Українська біржа" і ПФТС планують дозволити своїм членам торгувати відразу на двох майданчиках без додаткових витрат. Питання об'єднання поки не обговорювалося. "Нам потрібно, щоб у ПФТС був значний обсяг бізнесу, тоді можна буде вести переговори з акціонерами "Української біржі". Зараз стоїть завдання розвивати ПФТС в її основних напрямках і зайняти якомога більше нових ніш", - сказав Волков.
Акціонери ПФТС роблять ставку на чотири напрями. Вони розраховують зміцнити позиції біржі як місця проведення аукціонів з продажу пакетів акцій, що належать державі. Варто зазначити, що в листопаді Фонд держмайна провів на ПФТС чотири такі аукціони. Активний розвиток обіцяно і ринку державних і корпоративних облігацій. У поточному році біржа утримує перші місця у цих сегментах: з часткою ринку 76,2% (72,1 млрд грн) і 45,7% (8,9 млрд грн) відповідно. "Нацбанк змінює правила торгівлі держпаперами, в результаті чого сформується реальний біржовий ринок. З'явиться інститут центрального контрагента, ми впровадимо систему біржового РЕПО за держпаперами", - пояснив Максим Волков. ПФТС має намір стати основною біржею для первинних розміщень корпоративних облігацій і торгівлі ними.
Новим напрямком стане товарний ринок. "Бачаться два перспективні напрямки: сільськогосподарська продукція та нафтопродукти", - сказав Волков. За словами голови правління ПФТС Олександра Склярова, мова йде про поставочні ф'ючерси, технологія яких буде запозичена у мажоритарного акціонера біржі. При біржі ММВБ-РТС обслуговуванням 12 секцій товарного ринку (метали, нафта, ліс, аграрна продукція) займається "Національна товарна біржа". З урахуванням роботи казахської "Євразійської торгової системи", на якій торгуються сировинні товари, ставиться завдання побудувати "єдиний товаропровідний простір України, Казахстану і Росії".
Актуальність введення ф'ючерсів на реальні товари в Україні назріла давно, але реалізувати проект буде складно. "У підприємців немає вільних обігових коштів, які необхідні для появи торговців. До того ж відсутня законодавча база для роботи ф'ючерсного ринку", - вважає президент Вінницької товарної універсальної біржі Віталій Ропотілов. Однак головне, що бажання продавати свою продукцію за ф'ючерсними контрактами є у самих виробників. "Фермери зацікавлені в такому інструменті, який для них може виступати як кредит. Адже банки зараз їх не видають", - розповів віце-президент Асоціації фермерів і приватних землевласників України Микола Стрижак.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас