Ъ: Держава бере валютою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Держава бере валютою

Валюта
1411
Уряд приступив до залучення іноземної валюти на внутрішньому ринку. У п'ятницю відбувся дебютний аукціон з продажу облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП) в доларах США, в результаті якого до держбюджету від банків надійшло $227 млн. Фінансисти оцінюють інтерес ринку до таких паперів в $1 млрд. За їхніми словами, кредитні установи будуть інвестувати в боргові зобов'язання уряду кошти, зібрані у населення.
П'ятничний борговий аукціон Міністерства фінансів підтвердив тезу про те, що в умовах відсутності можливості фінансувати дефіцит держбюджету за рахунок випуску гривневих ОВДП варто йти на більш ризиковані заходи. Усього тиждень знадобився державному апарату, щоб зрівняти статуси іноземної і національної валют. Ще 7 грудня Кабінет міністрів подав до парламенту законопроект N9548, яким дозволяв собі почати продаж валютних ОВДП. Закон був прийнятий в цілому 9 грудня і підписаний президентом 14 грудня. На наступний день він був оприлюднений і в п'ятницю набрав чинності. Після цього Мінфін провів перший аукціон, на який первинні дилери подали 18 заявок на однорічні валютні ОВДП. Від їх продажу до держбюджету надійшло $207,1 млн. Прибутковість паперів коливалася в межах від 8% до 9,3% річних (середньозважена ставка - 8,78%). "Папери купувалися досить великим спектром банків: як учасниками попередніх аукціонів, так і новими, в тому числі з російським капіталом. Багато банки купували ОВДП не для себе, а виступали в ролі первинного дилера", - сказав "Ъ" один з учасників.
При цьому ставка розміщення валютних ОВДП виявилася навіть нижчою від поточної прибутковості українських єврооблігацій. "У нинішній ситуації навіть при випуску однорічних євробондів прибутковість по них буде не менше 10% річних", - говорить виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко. Три- і п'ятирічні валютні ОВДП нікого не зацікавили, як і звичайні та індексовані бонди. Була подана лише одна заявка на 13-місячні індексовані ОВДП під 8,75% річних, задоволена Мінфіном. Обсяг виручених коштів виявився мізерним - всього 100 тис. грн, хоча ще в середу, коли ці папери були вперше запропоновані ринку, їх було продано на 671 млн грн (8,04%).
На цьому в Мінфіні не зупинилися і тут же оголосили новий аукціон. На нього була подана лише одна заявка під 9% річних, що дозволило залучити до держбюджету ще $20 млн. У цілому в п'ятницю банки купили валютних держоблігацій на $227,1 млн, що за офіційним курсом Нацбанку становить 1,81 млрд грн. Востаннє такий обсяг притягувався 7 жовтня (1,74 млрд грн), коли попит на папери спостерігався з боку Укрексімбанку. І поспіх з прийняттям урядового закону, і результати аукціону цілком зрозумілі. Залучення валюти на внутрішньому ринку в умовах повного закриття європейського ринку боргового капіталу спростить Мінфіну виплату за єврооблігаціями 2010 року - за цими бондами вже в середу має виплатити $600 млн.
Експерти звертають увагу на те, що високий попит на валютні ОВДП збережеться. "Аукціон був організований дуже оперативно, і багато банків просто не встигли подати заявки. Тому наступні аукціони також повинні бути успішними", - відзначає директор казначейства Ерсте Банку Роман Бондар. За його словами, в цілому обсяг попиту на такі папери може скласти $1 млрд. "Швидше за все попит на них залишиться високим, тим більше що на тлі ставок на депозити у валюті в 4-6% річних запропонована Мінфіном дохідність робить купівлю таких облігацій досить вигідним вкладенням. Якщо Мінфін не піде на зниження прибутковості за валютними ОВДП, банки з метою збільшення свого портфеля можуть підвищити ставки на валютні депозити на 1-2 в.п.", - відзначає аналітик ІК Concorde Capital Віталій Ваврищук. За словами джерела в Нацбанку, уряд розраховує найближчим часом залучити близько $2,5 млрд.
Втім, за словами Ваврищука, швидше за все попитом будуть користуватися лише короткі валютні облігації. "Нинішня політика материнських банків щодо українських "дочок" зводиться до того, що у своїх діях вони повинні розраховувати не на материнський капітал, а на залучення депозитів. Враховуючи волатильність депозитів, банки будуть побоюватися вкладати в купівлю більш довгих ОВДП", - пояснив він. У свою чергу продаж тільки однорічних ОВДП може підвищити бюджетні ризики в кінці 2012 року. "Політика Мінфіну зрозуміла і, в принципі, правильна: міністерство прагне продати максимум паперів, поки на них є попит. Однак, продаючи лише однорічні ОВДП, в Мінфіні роблять ставку на те, що до кінця 2012 року ситуація на фінансових ринках стабілізується, і з новим розміщенням проблем не виникне", - сказав Олег Устенко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас