Мінфін Бельгії: Зниження рейтингу країни вказує на необхідність скоротити в 2012 р. дефіцит бюджету — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін Бельгії: Зниження рейтингу країни вказує на необхідність скоротити в 2012 р. дефіцит бюджету

Казна та Політика
207
Зниження кредитного рейтингу Бельгії вказує на необхідність в 2012 р. скоротити бюджетний дефіцит до 2,8% ВВП (зараз він становить 3,6% ВВП). Таку заяву зробив міністр фінансів країни Стівен Ванакере, передає Reuters.
Правляча коаліція Бельгії вже розробила пакет заходів, необхідних для досягнення цього показника. Зокрема, жорсткі заходи торкнуться трудового законодавства країни: за словами Ванакере, трудові норми у Бельгії в 3-4 рази нижчі, ніж в цілому по Євросоюзу (ЄС).
Однак, на думку деяких експертів, враховуючи негативний прогноз щодо рейтингу Бельгії і загальний нестабільний стан економіки єврозони, може виникнути необхідність прийняття додаткових антикризових заходів. "Показник у 2,8% буде досягнутий в будь-якому випадку. Якщо проміжна перевірка в березні 2012 р. покаже, що потрібні додаткові заходи жорсткої економії, ми їх приймемо", - підтвердив Ванакере.
Нагадаємо, вчора міжнародне рейтингове агентство Moody's знизило довгостроковий суверенний кредитний рейтинг Бельгії в місцевій і іноземній валюті на два щаблі - з Аа1 до Аа3. Короткостроковий рейтинг був підтверджений на рівні Prime-1. Прогноз за всіма рейтингами - "негативний". Основними факторами, що вплинули на оцінку, було названо посилення ризиків, пов'язаних з істотним погіршенням фінансових умов як на національному рівні, так і всієї єврозони в цілому. Подібні ризики можуть порушити роботу уряду з консолідації бюджетних показників і негативно позначитися на зусиллях зі скорочення державного боргу. Крім того, через необхідність залучення позикових коштів в умовах скорочення довіри між фінансовими організаціями Бельгія, економіка якої є надто відкритою, може зіткнутися зі зниженням зростання в середньостроковій перспективі. Додаткове навантаження на державний бюджет надає необхідність виділення коштів на стабілізацію банківського сектору, зокрема, банку Dexia Credit Local, вказали аналітики Moody's.
5 грудня 2011 р. франко-бельгійський банк Dexia домовився про надання державних кредитних гарантій урядів Бельгії, Франції і Люксембурга. Загальна сума коштів, виділених на покриття боргів Dexia, склала 90 млрд євро (121 млн дол.).
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас