Від'ємне сальдо зовнішньої торгівлі України в 2012 році досягне 10 млрд дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Від'ємне сальдо зовнішньої торгівлі України в 2012 році досягне 10 млрд дол.

Казна та Політика
346
Скорочення темпу зростання ВВП країн Євросоюзу позначиться на обсязі українського експорту.
Про це у своїй статті пише аналітик Анатолій Баронін. За його словами, Італія - найбільший партнер України в ЄС, з яким до того ж є профіцит в зовнішній торгівлі в розмірі понад 1 млрд дол. - очікує сповільнення приросту ВВП в наступному році до 0,4-0,5%. Це, безумовно, негативно позначиться на обсягах українського експорту в цю країну.
З іншими проблемними країнами єврозони показники зовнішньоекономічної діяльності України значно гірші: Іспанія - 56,9 млн дол., Португалія 70,3 млн, Ірландія - 107,6 млн, Греція 59,9 млн дол. Однак навіть незначне "осідання" цих ринків лише посилить негативний тиск на показники української зовнішньої торгівлі, зазначає експерт.
За його словами, товарооборот України з ЄС має від’ємне сальдо в цілому понад 6 млрд дол. Зниження вітчизняного експорту до країн єврозони здатне призвести до його погіршення на 10-15% в 2012 році. Це стосується не тільки промислового експорту, але й експорту сільськогосподарської продукції нашої країни, в якій частка Іспанії становить 6%, а Італії - 2% усіх вітчизняних зарубіжних зернових поставок.
Збереження нестабільності на Близькому Сході і в Північній Африці також негативно позначиться на українських експортерах і, відповідно, на обсягах їхніх бюджетних відрахувань. Політичні трансформації в деяких країнах регіону змінюють звичну картину геоекономічних зв'язків, що призводить до переформатування зв'язків торговельних. Такі зміни несуть загрозу втрати Україною одних ринків (зокрема, Лівії, Тунісу) і скорочення доступу на інші (наприклад, Єгипту). Так, керівники зовнішньополітичних відомств країн - членів Євросоюзу дозволили відкриття торговельних переговорів з Єгиптом, Йорданією, Марокко і Тунісом щодо створення глибокої та всебічної зони вільної торгівлі. Фактично цим країнам пропонується поступова економічна інтеграція в ринок ЄС, що створює реальні ризики для українських ринків збуту продукції.
"Таким чином, згідно з найбільш ймовірним сценарієм від’ємне сальдо зовнішньої торгівлі України в 2012 році буде прагнути до показника в 10 млрд дол., - вважає А.Баронін. - Це значно гірше попередніх підсумків 2011 року. При цьому підтримка зростання ВВП в нинішніх умовах світового ринку на позначеному Кабміном рівні 4-5% виглядає утопією. Його реальний рівень на наступний рік - не більше 2,5%".
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас