Експерт: Більше половини українців за кордоном працюють на керівних посадах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Більше половини українців за кордоном працюють на керівних посадах

3628
За кордоном працюють близько 3 мільйонів українських мігрантів.
Як передає УНІАН, про це на прес-конференції повідомила експерт з питань трудової міграції Тетяна Петрова.
За її словами, зовнішніми причинами трудової міграції українців є ємкий ринок праці країн Заходу і Росії, а також приваблива матеріальна оцінка трудової діяльності українських мігрантів.
Серед внутрішніх причин Петрова назвала незадоволений попит на роботу в Україні, а також низький рівень зарплати. "Мінімальна заробітна плата у нас зараз 130 доларів, середня - 330 доларів. І дуже довго у нас мінімальна зарплата була нижча від прожиткового мінімуму", - сказала експерт.
Вона зазначила, що кількість безробітних в Україні сьогодні становить 1,8 млн. осіб, або 8,1% від економічно активного населення, а чисельність зайнятого населення - 20,2 млн. осіб.
"Зараз ми маємо додаткове навантаження на ринок праці, що виштовхує трудових мігрантів за межі України. Це жорстка конкуренція за кожне робоче місце через продовження працездатного віку", - сказала Петрова.
За її словами, 3 млн. українських мігрантів щорічно привозять в Україну близько 7 млрд. доларів.
"Існує думка, що наші мігранти працюють за кордоном нелегально. Це практично неможливо при тій налагодженій політичній та економічній системі, яка діє за кордоном", - зазначила Петрова і додала, що понад 50% українців за кордоном працюють на керівних посадах.
Вона також зазначила, що єдиним механізмом регулювання трудової міграції в Україні є ліцензування посередницької діяльності з працевлаштування за кордоном. Однак за рік через відповідні структури працевлаштовуються відносно мало людей - 80-90 тисяч, з яких 80% - моряки.
За словами Петрової, перебування трудових іммігрантів в Україні регулюється квотами, які цього року встановлені на рівні 7 тисяч осіб. "Але в межах цієї квоти працевлаштування не здійснюється", - додала вона.
У той же час існує механізм тимчасового працевлаштування у українських роботодавців поза квотою. Щорічно в межах цього механізму працевлаштовуються 10-15 тисяч іноземців, і зараз спостерігається тенденція до збільшення кількості іноземців, які працюють за цим механізмом.
Петрова виділила країни, які мають найбільший попит серед українських трудових мігрантів: Іспанія, Італія, Португалія, Польща, Греція, Туреччина та США.
"У 2010 році 5 тисяч українців стали жителями Сполучених Штатів і поповнили трудовий потенціал", - сказала експерт.
У свою чергу, провідний експерт Інституту соціології НАН України Ірина Прибиткова зазначила, що в багатьох країнах, де працюють мігранти з України, економічна ситуація погіршується. "Люди змушені будуть повертатися. І я не знаю, що ми будемо робити, якщо вони почнуть повертатися в певних масштабах", - сказала вона.
Як зазначила Петрова, тільки сильна криза в тих країнах, де працюють українські мігранти, може змусити їх повернутися на батьківщину.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас