Дрібним по білому: якими акціями банкіри залучають депозити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дрібним по білому: якими акціями банкіри залучають депозити

Кредит&Депозит
2672
Як говорить істина, мало хто з українських вкладників ризикне вкладати гроші в банк, якщо той пропонує нереальні 50% річних. Занадто великий ризик того, що це обман. А от якби банк запропонував 100%, то гроші в касу не поніс би тільки ледачий.
Альтернатива є завжди
Жарти жартами, а на цій психологічній особливості населення нашої країни, прагненні до легкої наживи, вітчизняні банкіри вже грають не перший рік. Переддень новорічних свят можна вважати своєрідним суперфіналом ігрищ, у яких битву за кошти вкладників виграє не стільки найстабільніший, скільки найбільш креативний і щедрий банк.
Не став винятком і нинішній грудень. Поки велика частина населення ретельно відкладає получку і різні премії з авансами на купівлю подарунків та продуктів до святкового столу, яскраві рекламні плакати фінансових установ пропонують альтернативу - покласти гроші на депозит.
Як не розгубитися в різноманітті щедрих пропозицій банків і вибрати оптимальний варіант, не попавшись на маркетингову вудку? Давайте спробуємо розібратися разом.
За чий кошт гуляємо?
Для початку було б непогано розуміти, чому взагалі банкіри підвищують відсотки саме наприкінці року? За словами директора департаменту роздрібного банкінгу АБ "Укргазбанк" Антона Косторніченка, не можна сказати, що грудень - якийсь особливий з точки зору залучення депозитів. Хіба що може бути якийсь зв'язок з браком коштів у самих банків.
- Цей дефіцит в кінці року пов'язаний з традиційним зменшенням залишків за депозитами юросіб і коштів місцевих бюджетів. Тому даний відтік банкам доводиться компенсувати зростанням ставок за депозитами і залученням нових ресурсів, - пояснює банкір.
Трохи іншу думку має його колега, директор Департаменту маркетингу роздрібного бізнесу VAB Банку Ігор Шумицький:
- Для банківської системи новорічні свята - вже традиційний період подарунків та акційних пропозицій, який дозволяє їм зміцнювати відносини з вкладником, робити якийсь заділ лояльності серед своїх клієнтів на наступнй рік, спрямований на зміцнення фінансового результату в подальшому. Цього разу ситуація загострилася ще дефіцитом гривні в банківській системі, та ще на тлі прогнозів щодо можливого впливу подій, які можна спостерігати сьогодні стосовно світових економік в цілому. Все це змусило банки задуматися про консолідацію своєї ресурсної бази та зміцнення своїх позицій за рахунок більш активного залучення депозитів на даному етапі. У результаті ринок отримав дуже сильний поштовх до істотного зростання ставок за депозитами, а вкладники - прекрасну можливість скористатися передноворічною щедрістю банків.
У чому підступ?
Як показують дані досліджень ринку банківських вкладів компанії Простобанк Консалтинг, середня ставка за гривневими депозитами в грудні підібралася до позначки 16% річних за договорами, що укладаються на 12 місяців.
Лідирують у зростанні ставок короткострокові дохідні внески. При цьому максимальні ставки за вкладами продовжують ставити нові рекорди. Банки вже готові пропонувати вкладникам 25% річних і більше.
Найчастіше це акційні передсвяткові вклади, які пропонують понад 20% річних і називаються відповідно "Новорічний", "Святковий" і т. п. Суть таких вкладів у тому, що їх термін всього 2-3 місяці, і після пролонгації договору ставка буде знижена до звичайної.
Є й такі пропозиції, які відверто вводять клієнта в оману. Ми радимо уважно ставитися до закликів відкрити депозит зі ставкою "до певного відсотка". Ось ці дві букви "до" і можуть стати причиною, через яку максимальної ставки банк вам не запропонує. Якщо уважно вивчити таку пропозицію, виявиться, що подібну прибутковість банк готовий надати лише на час останнього з трьох місяців, протягом яких ваш внесок буде на банківському рахунку. Приміром, в одній із пропозицій, що потрапила нам на очі, вкладнику обіцяно 18% річних. Причому в перший місяць дії акційного вкладу ставка виявилася на рівні 13%, у другій - 15,5%, і тільки на третій місяць дії договору вона піднялася до максимальної позначки. Шляхом нехитрих підрахунків виявляється, що реальна ставка за таким депозитом становить 15,5%.
Тому експерти радять уважно знайомитися з усіма умовами вкладів до їх розміщення.
За довгим рублем
У гонитві за довгим рублем перебувають клієнти, які розривають чинні договори, щоб розмістити вклади на більш вигідних умовах. І їх не лякають навіть фінансові втрати від штрафних санкцій за дострокове зняття термінових депозитів.
- Це загрожує втратою прибутковості за розміщеними коштами, - говорить Ігор Шумицький. - Крім того, акційні пропозиції діють всього 1-3 місяці і, як правило, мають низку обмежень або по сумі, або по можливості поповнення та пролонгації договору. Проте практично всі наші вкладники, у яких в цей період закінчується термін депозитного договору, намагаються використовувати максимум можливостей для розміщення нових вкладів за акційною депозитною програмою. Але якщо клієнт має можливість розмістити кошти на довший термін (рік-півтора), він намагається не упустити можливість і зробити це саме зараз, на піку загальної для ринку тенденції підвищення ставок в рамках стандартних пропозицій, щоб зафіксувати високу прибутковість для своєї інвестиції на тривалий період. Адже рано чи пізно ринок почне знижуватися, а цей клієнт залишиться однозначно у виграші, оскільки крім прибутковості таке розміщення дозволяє захистити заощадження від інфляції. І люди це сьогодні розуміють, тому намагаються покласти частину коштів на короткий акційний депозит з максимальною прибутковістю, але в той же час зробити добру інвестицію на майбутнє, відкривши депозит на рік-півтора.
Плюси і мінуси акційних вкладів
+ висока прибутковість
- невеликий термін розміщення
- обмеження у поповненні та знятті
- неможливість перерозмістити кошти за високою ставкою
Євген Муджирі
За матеріалами:
АіФ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас