Янукович візьме участь у саміті Україна-ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович візьме участь у саміті Україна-ЄС

688
Президент України Віктор Янукович у понеділок, 19 грудня візьме участь у XV саміті Україна - Європейський Союз. Про це повідомляє офіційний веб-сайт Президента.
Нагадаємо, на 19 грудня у Києві заплановано саміт Україна-ЄС, на якому може відбутися парафування угоди про асоціацію з Євросоюзом.
Зазначимо, Президента України Віктора Януковича запросили відвідати засідання міждержавної ради Євразійського економічного співтовариства (ЄврАзЕС), яке також відбудеться в Москві 19 грудня - в день саміту Україна-ЄС.
"Формально ми розсилаємо запрошення всім. А Україна є державою-спостерігачем у співтоваристві", - сказали тоді в прес-службі. У той же час там уточнили, що графік візитів учасників засідання "прояснюється ближче до проведення заходу".
Поки невідомо, де український Президент віддасть перевагу перебувати 19 грудня.
Раніше вчора глава держави заявив, що сподівається на підписання угод з ЄС про ЗВТ та політичну асоціацію 19 грудня.
"Візит єврокомісара Фюле в Україну був дуже важливим. Ті попередні домовленості, які були у нас в процесі роботи над спільним протоколом для підписання під час проведення саміту 19 грудня, і зараз перебувають у робочому стані. Одне з питань, яке залишається на порядку денному, є гострим - це питання колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко", - зазначив також Янукович.
Президент підкреслив: "Ми створили всі умови, згідно з українськими законами, щоб єврокомісар зміг побувати в Лук'янівському СІЗО, зустрітися з Юлією Тимошенко. Я особисто не чув його коментарів після цієї зустрічі. Але, судячи з тієї інформації, яка є, в тому числі в ЗМІ, його точка зору була, якщо її так можна назвати, позитивною після того як він побував у СІЗО", - вважає Янукович.
Він додав, що "все, що стосується підписання документів, то я висловив свою позицію єврокомісару, я попросив напередодні саміту її передати Єврокомісії. Наша позиція проста: виконана величезна робота над двома документами, від єврокомісара я почув, що до України немає ніяких зауважень, крім зауважень, які стосуються Тимошенко. Фюле також зазначив, що за весь час Україною була проведена величезна робота, гармонізовано українське законодавство щодо європейського. І в цьому брали участь як українські представники влади, так і представники європейських держав. Я сподіваюся, що ми отримаємо позитивне рішення під час саміту, яке призведе до підписання відповідних документів. Потім відбудеться процес ратифікації документів у країнах ЄС", - підсумував він.
Напередодні перший віце-прем'єр-міністр України Андрій Клюєв заявив, що угода про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС буде підписана 19 грудня в Києві. "Зона вільної торгівлі з ЄС уже готова, драфтконтракт готовий і документ готовий до парафування. Тому 19 числа цей документ буде парафований", - заявив Клюєв.
Водночас Клюєв додав, що зона вільної торгівлі з країнами СНД та іншими країнами необхідна, тому що це лібералізація торгових режимів. "Для нас це нові ринки для наших товаровиробників і підтримка нашого експорту. Тому нам потрібно працювати як з країнами ЄС так і з країнами СНД", - сказав Клюєв.
Нагадаємо, 7 грудня, посол ЄС в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра заявив, що відносини України і ЄС не обмежуються лише переговорами щодо угоди про асоціацію. У той же час, Європейський Союз, як зазначив дипломат, "не буде витрачати кошти своїх платників податків на те, що не відповідає європейським стандартам". Крім того, події останніх років продемонстрували, що Україна "ще навіть не почала процес впровадження механізму стримувань і противаг в системі розподілу влади". Також не відповідають демократичним принципам і політичні справи Юлії Тимошенко, Юрія Луценка, "що є вершиною айсберга".
Повертаючись до питання переговорів щодо угоди про асоціацію, посол ЄС підкреслив, що на сьогодні єдиним питанням, яке заважає завершити ці переговори, є "перспектива членства України в ЄС". Він нагадав, що 5 років тому, коли переговори починалися, цього питання не було в порядку денному.
Парадоксальним, на думку дипломата, є також те, що Президент України в рамках своєї виборчої кампанії переконував, що "він є європрагматиком і не буде просити того, що ЄС зараз дати не може, але побудує Європу в Україні". На сьогодні, як зауважив посол ЄС, цього не спостерігається. Тому ключ до завершення переговорів щодо угоди про асоціацію - "в руках Януковича". Разом з тим, навіть якщо переговори будуть завершені, ситуація в Україні не зміниться, "Угода не буде підписана, ратифікована і імплементована".
Нагадаємо, 8 грудня посол США в Україні Джон Теффт заявив, що США підтримують ідею євроінтеграції України та підписання угод про асоціацію та зону вільної торгівлі на саміті Україна - ЄС 19 грудня.
1 грудня Європейський парламент на пленарному засіданні остаточно затвердив терміни парафування та прийняття Угоди про асоціацію між ЄС і України, згідно з якими виконавчим органам ЄС рекомендується парафувати угоду до кінця 2011 р., і до кінця 2012 р. підготувати всі необхідні документи для ратифікації як у Європарламенті, так і в національних законодавчих органах.
Разом з тим, в проекті доповіді міститься пункт про необхідність створення механізмів призупинення дії угоди у разі, якщо Київ буде ігнорувати або навмисно порушувати демократичні принципи, закладені в основу Угоди про асоціацію.
У рекомендаціях міститься заклик до проведення економічних і правових реформ в Україні, а також висловлюється готовність допомагати Україні в їх проведенні.
Раніше заступник міністра закордонних справ Павло Климкін заявив, що для України не принципово парафувати угоду про асоціацію з ЄС на грудневому саміті в Києві, тому що парафування є технічною, а не політичною процедурою.
24 листопада глава Представництва ЄС в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра під час 17 засідання Комітету з парламентських зв'язків між Україною та ЄС заявив, що пункт про перспективу членства України в ЄС не узгоджений в проекті угоди про асоціацію. Також за словами Тейшейри, підписання угоди гальмує політична ситуація в Україні.
Зазначимо, під час візиту до Києва 22 листопада Президент Литви Даля Грібаускайте заявила, що успіх саміту Україна-ЄС буде залежати від того, чи покаже Україна прихильність європейським демократичним цінностям, зокрема у справі екс-прем'єр-міністра Тимошенко.
27 жовтня Європарламент більшістю голосів прийняв резолюцію щодо України на сесії в Страсбурзі. У документі йдеться про те, що Європарламент "дотримується думки, що поглиблення відносин між ЄС і Україною, а також європейська перспектива в Україні мають велике значення і в інтересах обох сторін. ЄП визнає українські прагнення відповідно до статті 49 Угоди Європейського Союзу за умови виконання всіх критеріїв, включаючи принципи демократії, повагу прав людини, фундаментальних свобод і верховенства права". Парламент ЄС закликав ЄК не блокувати підписання Угоди про асоціацію з Україною.
Україна і ЄС почали переговори про нову угоду 5 березня 2007 р., а переговори про створення зони вільної торгівлі - 18 лютого 2008 р. На саміті Україна-ЄС у Парижі 9 вересня 2008 р. Україна не отримала гарантій вступу до ЄС. Замість цього було схвалено рішення про те, що новий документ, що регламентує відносини України та ЄС, буде називатися "Угода про асоціацію".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас