Іран почав будівництво нової АЕС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іран почав будівництво нової АЕС

Енергетика
228
Іран почав будівництво нової атомної електростанції для цивільних цілей в центральній провінції Ісфахан, повідомляє іранський телеканал Press TV.
За словами члена Комітету з національної безпеки і зовнішньої політики Аваза Хейдарпура (Avaz Heidarpour), будівництво нового атомного об'єкта ведеться в місті Шахреза і має завершитися протягом найближчих трьох років. Як пояснив Хейдарпур, АЕС буде забезпечувати електрикою медичні та сільськогосподарські об'єкти регіону.
Перша іранська АЕС була введена в експлуатацію 12 вересня в Бушері. В даний час електростанція працює на 42 відсотки від проектної потужності в 1000 мегават. Разом з тим на початку жовтня в розпорядженні ЗМІ опинився документ, імовірно підготовлений в Організації з атомної енергії Ірану, в якому висловлювалися побоювання з приводу надійності першої іранської атомної електростанції. Влада країни, в свою чергу, стверджує, що на Бушерській АЕС дотримуються "найвищих стандартів безпеки".
Ядерна програма Ірану є об'єктом пильної уваги США, ЄС, Ізраїлю й низки інших держав. На початку листопада Міжнародне агентство з атомної енергії випустило доповідь з іранської ядерної програми, автори якої знайшли ознаки розробки Тегераном ядерної зброї. Іран подібні звинувачення заперечує, наполягаючи на виключно мирній спрямованості своїх досліджень.
Втім, доповідь МАГАТЕ викликала досить однозначну реакцію США і їхніх союзників в особі Канади, Великобританії та інших країн Євросоюзу, які вирішили ввести санкції стосовно Тегерана. Переважно санкції стосуються юридичних і фізичних осіб Ірану, так чи інакше причетних до атомної енергетики. Більше того, в США обговорюється можливість введення санкцій стосовно Центрального банку Ірану, що в свою чергу призведе до ускладнення у відносинах Вашингтона з країнами, що підтримують ділові зв'язки з Тегераном, включаючи Росію, Китай, Індію, Японію і Південну Корею.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас