Експерти: Тільки газовий консорціум забезпечить майбутнє української ГТС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Тільки газовий консорціум забезпечить майбутнє української ГТС

Енергетика
406
Україна повинна боротися за ринок транзиту російського газу в Європу, щоб забезпечити максимальне завантаження своєї ГТС. Таку думку висловив на прес-конференції "Українська ГТС: стан та перспективи" секретар Експертної ради з питань розвитку газової промисловості та ринку природного газу Леонід Уніговський.
"Потрібно поборотися за те, щоб наша ГТС була максимально завантажена. Дієвий шлях для забезпечення цього - об'єднання зусиль постачальників, транзитерів і покупців. Можливі шляхи - консорціум, спільні підприємства. Потрібно домовлятися. Ми з росіянами знаходимося в одному човні, ми транзитуємо їхній газ. Не буде їхнього газу - труба у нас буде порожня", - зазначив Уніговський.
Член експертної ради Михайло Ковалко також вважає, що питання завантаження української ГТС сьогодні стоїть особливо гостро. "Ми маємо унікальну ГТС. Її унікальність у тому, що вона має внутрішній і зовнішній транзит, має підземні сховища на 31 мільярд кубометрів і може забезпечити весь покупний газ для нашої країни і надійний експорт. Перед нами стоїть питання збереження системи", - сказав Ковалко.
"Ми мусимо зробити все, щоб продовжився переговорний процес. Він завжди був непростим, але ми знаходили компроміси. Ми повинні вести переговори на базі державних і економічних інтересів, а не політичних. Повинен бути передбачений координаційний орган, в який би входив і видобувач газу, і транзитер, і споживач. Тоді справа буде просуватися успішно для всіх ", - зазначив експерт.
Одним з головних завдань, які стоять сьогодні перед газовим сектором України, є модернізація української ГТС за умови максимальної її завантаження блакитним паливом, вважає член Експертної ради Ярослав Марчук. "Можна сказати, що сьогодні українська ГТС своє завдання виконує. Але техніка не стоїть на місці і останньому об'єкту газопроводу вже 18 років експлуатації. Такі об'єкти вимагають модернізації. Сьогодні дуже правильно говорять, що потрібно залучати іноземні інвестиції. Були програми ще з 2003 року. Але ні тоді, ні сьогодні Європа не виділила коштів", - зазначив Марчук.
Він підкреслив, що Україна вже почала проводити модернізацію самостійно, але для продовження цієї роботи необхідно мати гарантії завантаження ГТС.
"Зварено "золотий стик", треба продовжувати цю роботу. Але нам потрібно знати, якими будуть завантаження ГТС. Побудований "Північний потік", який забрав у нашого коридору 10 мільярдів кубометрів, на підході "Південний потік", який також забере газ. Ми свого часу транспортували 120 мільярдів кубометрів, на сьогоднішній день - 86 мільярдів, тобто до кінця року буде десь 92. Потрібно мотивувати Газпром, щоб він максимально завантажив наш газопровід для подачі газу в Європу. Це одне з основних завдань, переговорний процес триває і, сподіваюся, все закінчиться нормально", - сказав експерт.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас