Ъ: Промисловість почала зворотній відлік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Промисловість почала зворотній відлік

Казна та Політика
1594
Зниження темпів зростання української промисловості виявилося меншим від очікуваного - на тлі погіршення роботи металургії і машинобудування інші галузі показали в листопаді хороший результат. В уряді розраховують, що це дозволить збільшити промислове виробництво за підсумками року на 7,5%, а ВВП - на 5%. Однак це не зупинить гальмування економіки в 2012 році, попереджають експерти.
Українська промисловість знижує темпи зростання вже третій місяць поспіль, зокрема в листопаді - на 0,4 відсоткового пункту, до 7,8% за підсумками січня-листопада, повідомили вчора в Держстаті. При цьому якщо в жовтні темпи зростання промислового виробництва до аналогічного місяця 2010 року становили 4,7%, то в листопаді - вже 3,8%. Загальне зниження було обумовлено погіршенням експортної динаміки. Якщо за підсумками жовтня металургія і машинобудування демонстрували позитивні результати (5,3% і 13,1% відповідно), то в листопаді зростання змінилося спадом (на 2,4% і 0,6%). "Зниження в цих галузях було очікуваним, але виявилося нижчим від прогнозованого. Втім, враховуючи, що металургійні підприємства значною мірою працювали на склад, то вже в грудні-січні темпи спаду можуть істотно прискоритися", - відзначає аналітик ІК Dragon Capital Олена Бєлан. За 12 днів грудня середньодобове виробництво чавуну знизилося на 4,5%, сталі - на 5,1%, прокату - на 7,9%.
Втім, показники інших галузей виявилися більш сприятливими: у харчовій промисловості темпи знизилися з 4,1% до 4%, а у виробництві коксу та продуктів нафтопереробки спад на 19,7% змінився зростанням на 0,6%. Аналогічна ситуація спостерігалася у виробництві і розподілі електроенергії, газу та води (після спаду на 2,6% - зростання на 14,2%). "Поліпшення показників у листопаді з 2,8% до 10,2% пояснюється як тим, що всі потужності вийшли з ремонту, так і деяким пожвавленням ринку. На тлі укладення великого індійського контракту з'явилася інформація про інтерес Пакистану, от підприємства і заворушилися. Але подальший розвиток галузі залежить від того, чи буде попит з боку наших аграріїв. Крім цього, нам загрожує дуже небезпечна ініціатива уряду ввести експортні мита на продукцію хімічної галузі", - заявив президент Союзу хіміків України Олексій Голубов.
Подальше гальмування зростання промислового виробництва визнають і в уряді. За словами першого віце-прем'єр-міністра економічного розвитку і торгівлі Андрія Клюєва, за підсумками року зростання промислового виробництва складе 7,5%. Таким чином, українська промисловість вийде лише на 88,5% від докризового показника 2008 року.
Невелике гальмування було зафіксовано і в інших галузях. Зростання в сільському господарстві сповільнилося з 16,6% до 16,5%, у роботі транспорту - з 7,9% до 7,8%, а в роздрібному товарообігу - з 14,1% до 13,6%. Винятком стало лише будівництво, темпи якого зросли з 11,7% до 12,5%. Такі показники, за розрахунками уряду, означають, що зростання реального ВВП за підсумками 11 місяців поточного року склало 5,3%, а номінальний ВВП - 1177 млрд грн. Про це вчора заявив прем'єр-міністр Микола Азаров. Нагадаємо, раніше в НБУ зазначали, що за підсумками десяти місяців зростання ВВП становило 5,6%. Гальмування економіки продовжиться і в грудні - за оцінкою Андрія Клюєва, річний приріст ВВП складе 5%.
За оцінкою експертів, незважаючи на високі результати, поки немає жодних підстав говорити про закінчення періоду гальмування економічного зростання. "Заявлені урядом очікування на поточний рік виглядають абсолютно реальними. Але, незважаючи на високі показники, це дуже небезпечні результати - гальмування економіки продовжується, і поки немає жодних передумов говорити про швидке поліпшення", - каже Олена Бєлан. Два тижні тому уряд знизив прогноз зростання ВВП в 2012 році з 5% до 3,9%. "Ситуація погіршується з кожним днем, і вже зараз такий прогноз видається оптимістичним. Поки наш базовий прогноз на 2012 рік - 3,5%", - заявив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас