Молдова за рахунок погашення боргу перед "Газпромом" хоче передати частину газопроводів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Молдова за рахунок погашення боргу перед "Газпромом" хоче передати частину газопроводів

Енергетика
356
Уряд Молдови планує в рахунок погашення частини історичного боргу республіки за спожитий російський газ передати російсько-молдовському АТ "Молдовагаз", контрольним пакетом акцій якого (50%) володіє ВАТ "Газпром", газопроводи середнього тиску, які були побудовані в останні роки за рахунок коштів держбюджету та оцінювалися раніше приблизно в 1 млрд леїв (85 млн дол). Як повідомили РБК в молдовському уряді, про це заявив віце-прем'єр, міністр економіки Молдови Валерій Лазер.
За його словами, ці газопроводи були передані раніше в управління "Молдовагаз", але в даний час вони залишаються на балансі місцевої влади. Лазер підкреслив, що уряд Молдови має намір після завершення повної інвентаризації та оцінки вартості цих газопроводів внести їх до статутного капіталу СП "Молдовагаз". Міністр економіки Молдови сказав, що "Газпром" погодився раніше з такою капіталізацією спільного підприємства.
Лазер зазначив, що в результаті за рахунок внесення названих газопроводів в статутний капітал АТ "Молдовагаз" уряд Молдови може збільшити частку своїх акцій в підприємстві або погасити частину історичного боргу за газ правобережній Молдові (без Придністров'я), що становить близько 350 млн дол. На його думку, другий варіант більш реальний.
АТ "Молдовагаз" створено в 1999 р. Найбільшими акціонерами АТ "Молдовагаз" є ВАТ "Газпром" (6 млн 664 тис. 540 акцій або 50%), уряд Молдови в особі Агентства публічної власності при Міністерстві економіки (4 млн 708 тис. 876 акцій або 35,33%) і адміністрація Придністров'я в особі Комітету з управління майном (1 млн 791 тис. 306 акцій або 13,44 %).
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас