В Греції оголошено боротьбу з "чорними лихварями" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Греції оголошено боротьбу з "чорними лихварями"

Казна та Політика
714
Однією з найбільш наочних ознак економічної кризи в Греції поряд з демонстраціями протесту стали ломбарди, що розплодилися в країні в останні місяці як гриби після дощу. Однак багато скупників золота і срібла виявилися нечисті на руку. Владі довелося втрутитися і випустити для греків спеціальну пам'ятку - як не стати жертвою безпринципних ділків.
Греція живе в кризовому режимі вже більше двох років. Спочатку греки намагалися вирішувати свої фінансові проблеми за рахунок зроблених раніше накопичень - за даними місцевого Attica Bank за цей час вони зняли з банківських депозитів 50 млрд євро. Однак після нової хвилі урізувань держвидатків, що обернулася зниженням доходів бюджетників на третину, багато греків змушені здавати свої ювелірні прикраси в ломбарди, які скуповують золото і срібло за мінімальними цінами.
Афіни буквально всипані рекламними листівками, що зазивають греків, які зіткнулися з фінансовими труднощами, у ломбарди. Причому, власники закладів не приховують, що думають виключно про власну кишеню. "Ми віримо в золото (In gold we trust)", - свідчить текст однієї з листівок, який наводить агентство Reuters. Офіційно вони пропонують 20 євро за грам золота, однак найчастіше греки не отримують і половину належної суми.
Урядовий відділ по боротьбі з фінансовими злочинами раніше провів перевірку закладів, які дають кредити під заставу коштовностей. 80% з 60 перевірених закладів не ведуть відповідну звітність і уникають сплати податків, повідомила грецька газета Kathimerini. А одному з випадків ломбард вивіз з Німеччини незадекларовані 135 кг золота і 750 кг срібла вартістю 700 тис. євро. Крім того, фінансові поліцейські виявили шість офшорів, тісно пов'язаних з багатьма грецькими ломбардами.
У результаті в ситуацію вирішило втрутитися державне агентство із захисту прав споживачів, що випустило спеціальну пам'ятку, яка допоможе грекам не бути ошуканими сумнівними ділками. "Ми закликаємо споживачів зважувати свої цінності будинку. Особливо обережно треба ставитися до листівок і реклами, що обіцяють надзвичайно високі ціни", - попереджає греків документ. Їм пропонують проводити незалежну оцінку своїх цінностей, звірятися з реальними цінами на золото і порівнювати пропозиції декількох ломбардів, перш ніж укласти угоду.
Ще одним бичем для греків, передусім які займаються приватним бізнесом, стали "чорні лихварі". "Вони зазвичай стають останнім засобом для тих, хто намагається врятувати свій бізнес від банкрутства, - цитує Reuters неназваного грецького чиновника. - І як тільки ви вирішили мати з ними справу, ви потрапляєте в тенета павука". Ставки за такими позиками зазвичай починаються від 60%, причому багато лихварів беруть відсотки відразу - людина, яка хотіла отримати позику в 10 тис. євро, в результаті отримує тільки 4 тисячі та ще й залишається винна.
Грецький ринок тіньових кредитів, за різними оцінками, дорівнює 5-10 млрд євро. Причому, як запевняє уряд країни, половина з тих, хто взяв у підсумку таку позику, в результаті розпрощалися назавжди з частиною власності або розплатилися за помилку розвалом шлюбу. Ті ж, хто не зміг розплатитися, іноді закінчували життя самогубством.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас