ОПЕК підвищила граничний рівень видобутку нафти картелем до 30 млн. бар./добу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОПЕК підвищила граничний рівень видобутку нафти картелем до 30 млн. бар./добу

Енергетика
223
Міністри нафтової промисловості Організації країн - експортерів нафти (ОПЕК) встановили новий граничний рівень видобутку нафти картелем - 30 млн бар./добу. Новий офіційний ліміт поширюється на сумарний видобуток всіх 12 членів ОПЕК, включаючи Ірак. Поточна квота становить 24,845 млн бар./добу і не поширюється на Ірак.
Міністри прийняли рішення встановити квоту на рівні 30 млн бар./добу на сьогоднішньому плановому засіданні у Відні. Про це повідомив журналістам міністр нафти Венесуели Рафаель Рамірес, передає Reuters.
Таким чином, ОПЕК вперше за три роки змінила офіційний рівень нафтовидобутку.
З грудня 2008 р. квота становить 24,845 млн бар./добу. Проте останнім часом видобуток нафти картелем перевищує формальну квоту: так, за даними Міжнародної енергетичної агенції, в листопаді 2011 р. країни ОПЕК добували 30,7 млн бар./добу, завдяки збільшенню поставок з Лівії та Саудівській Аравії.
За оцінками економістів ОПЕК, картель повинен постачати на світовий ринок близько 30,1 млн бар./добу в 2012 р. для того, щоб збалансувати попит і пропозицію.
Нагадаємо, вчора експерти ОПЕК знизили власний прогноз щодо зростання світового споживання нафти в 2011 р. Як випливає з матеріалів щомісячної доповіді ОПЕК про стан і перспективи розвитку світового ринку нафти, попит світової економіки на нафту і похідні енергоносії в 2012 р. зросте на 1,1 млн бар./день в порівнянні з поточним роком, тоді як місяцем раніше організація прогнозувала динаміку в 1,2 млн бар./день.
Зміну прогнозу фахівці пов'язують з ризиком різкого зниження попиту в Індії і Китаї після прийняття запланованих заходів суворої економії у деяких країнах з розвиненою економікою. Крім того, рішення ОПЕК також зумовлено сповільненням економічного зростання в країнах-учасницях Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР).
ОПЕК була створена в 1960 р. для стабілізації світових цін на нафту. Метою ОПЕК є координація діяльності і вироблення загальної політики щодо видобування нафти серед країн - учасниць організації, підтримання стабільних цін на нафту, стабільного забезпечення поставок нафти споживачам, отримання віддачі від інвестицій в нафтову галузь.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас