Європарламент закликав до проведення повторних виборів до Держдуми РФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європарламент закликав до проведення повторних виборів до Держдуми РФ

327
Європарламент прийняв резолюцію, що закликає до проведення нових, вільних виборів до Держдуми в Росії. Депутати Європарламенту також закликали до проведення повторних виборів зареєструвати всі опозиційні партії. Про це повідомляється в прес-релізі Європарламенту.
Депутати звернулися до президента Європейської ради Хермана ван Ромпея та голови Єврокомісії Жозе-Мануеля Баррозу, а також до єврокомісара із зовнішньої політики Кетрін Ештон із закликом порушити тему виборів на саміті Росія-ЄС 14-15 грудня ц.р.
Резолюція називає акції протесту в Росії "вираженням прагнення російського народу до розширення демократії" і засуджує їх розгін з використанням поліції. Крім того, Європарламент закликає до повного і негайного розслідування всіх повідомлень про порушення, допущених при проведенні голосування.
"У резолюції підкреслюється, що процес реєстрації призвів до виключення кількох опозиційних партій і серйозно підірвав свободу, політичну змагальність і плюралізм з самого початку кампанії. Парламент закликає до проведення нових вільних і чесних виборів після реєстрації всіх опозиційних партій", - йдеться в прес-релізі.
Нагадаємо, вибори до Держдуми РФ завершилися 4 грудня о 19:00 за київським часом.
9 грудня ЦВК РФ оголосив остаточні підсумки виборів до Держдуми. Перемогу на виборах отримала партія "Єдина Росія". За підсумками голосування 4 грудня вона отримала в Держдумі шостого скликання 238 мандатів. 92 місця у КПРФ, "Справедлива Росія" і ЛДПР отримали відповідно 64 і 56 крісел.
Зазначимо, колишній Президент СРСР Михайло Горбачов заявив, що вважає вибори до Держдуми нечесними і закликав російську владу організувати нові.
Держсекретар США Хілларі Клінтон також висловила "серйозне занепокоєння" якістю проведення виборів до Державної думи Росії. Вона заявила, що російський народ заслуговує, щоб влада країни провела повне і неупереджене розслідування виявлених на виборах порушень.
На наступний день на Болотній площі в Москві відбувся мітинг незгодних з результатами виборів.
За даними представників опозиції, присутніх було до 150 тисяч. У ГУВС заявляли, що число присутніх не перевищило 25 тисяч. Кореспонденти РБК оцінили кількість людей приблизно в 80 тисяч. Учасники мітингу на Болотній площі прийняли резолюцію, що містить вимоги про реєстрацію опозиційних партій, про скасування результатів виборів до Державної думи і розслідування всіх фактів фальсифікацій.
Головним гаслом присутніх на Болотній набережній в Москві була вимога перерахунку голосів на виборах, що пройшли 4 грудня. Однією з вимог присутніх на Болотній площі також було відправити у відставку голову Центральної виборчої комісії Володимира Чурова і розслідувати його діяльність. Однак, ЦВК РФ на наступних засіданнях не став розглядати питання про відставку Володимира Чурова з поста голови Центрвиборчкому.
По завершенні акції на Болотній площі заступник секретаря президії генради "Єдиної Росії" Андрій Ісаєв заявив, що позиція мітингувальників буде почута державою і суспільством.
Мітинги протестів проти результатів виборів до Держдуми проходили протягом тижня. Поліція масово затримує учасників несанкціонованих мітингів.
Безпосередньо в день виборів у Москві за участь у різних непогоджених акціях протесту були затримані в цілому 258 осіб.
Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch засудила арешти опозиціонерів і закликала російську владу поважати право громадян на свободу зібрань.
На наступний день після проведення наймасовішого в Москві мітингу за останні 15 років, Президент РФ Дмитро Медведєв у своєму Facebook написав, що не згоден з вимогами і заявами мітингувальників. "Проте, - додав глава держави, - мною було дано доручення перевірити всі повідомлення з виборчих дільниць, що стосуються дотримання законодавства про вибори".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас