Цього року з українського ринку вилучили 120 мільйонів "лівих" сигарет — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Цього року з українського ринку вилучили 120 мільйонів "лівих" сигарет

225
З початку року в країні було вилучено 120 млн контрабандних та підроблених сигарет - цей на 20 мільйонів більше, ніж торік. Про це повідомив заступник начальника управління протидії незаконному обігу підакцизних товарів Головного управління податкової міліції Державної податкової служби України Віктор Киценко.
Виробництво сигарет в Україні стабільно скорочується. Так, в 2008-2010 роках скорочення склало 22%, а за першу половину цього року - ще 10,5%. Разом з тим, число курців, за даними соціологів, не зменшується. Українці, кажуть експерти, просто переходять на дешевші контрабандні і підроблені сигарети.
Причина цього - акциз на сигарети. Сьогодні в Україні він найвищий в СНД. Тільки з 2008 року акциз піднімали вісім разів, в результаті вітчизняні сигарети подорожчали в 3,5 рази. На даний момент більше половини від вартості пачки це акциз і ПДВ. Через різницю в ціні українці починають купувати контрабанду і продукцію підпільних тютюнових цехів. За даними Держспоживстандарту 39% торгових точок у країні продають в тому числі і контрабандні сигарети. При цьому, як зізнаються митники, вилучити вдається лише десяту частину всіх нелегальних поставок.
Головне джерело контрабанди - Молдова. На кордоні з нею митниця вилучає до 90% всіх "лівих" сигарет. Не сидять склавши руки і російські контрабандисти: так, на початку грудня в Харківській області заарештували партію в 1,5 мільйона сигарет з Росії. Трохи раніше майже таку ж поставку затримали на Волині біля кордону з Білоруссю. Як кажуть митники, частина подібного товару проходить нашу країну транзитом, прямуючи до Євросоюзу. Але значна частина осідає в Україні.
Не без діла і вітчизняні "бізнесмени". Регулярно в Україні виявляють новий підпільний цех з виробництва сигарет. Так, у жовтні 40 тонн тютюнової сировини вилучили на нелегальній "фабриці" в Черкаській області, в листопаді правоохоронці накрили схоже виробництво на Житомирщині (виявлено дві тонни тютюну, 45 тисяч сигарет, мільйон підроблених акцизних марок). А рекордсменом став Кіровоград: тут у квітні вилучили три мільйони підроблених сигарет. Втім, замість закритих "фабрик" швидко виникають нові. Однією з причин такого стану справ може бути те, що народні депутати нещодавно істотно пом'якшили покарання і за контрабанду, і за незаконне виробництво підакцизних товарів. Раніше власника підпільного цеху могли посадити на п'ять років. Тепер йому загрожує тільки штраф до 170 тисяч гривень.
За матеріалами:
ICTV
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас