АУБ звернулась до Азарова щодо неправомірності збільшення час кризи орендної ставки для банків під — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АУБ звернулась до Азарова щодо неправомірності збільшення час кризи орендної ставки для банків під

556
Президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко звернувся до Прем’єр-міністра України Миколи Азарова щодо необґрунтованості збільшення для банків під час кризи орендної ставки за оренду нерухомого державного майна до 40% від вартості орендованого майна за кожен рік оренди. Про це йдеться в повідомленні прес-служби АУБ.
В АУБ наголошують, що це вже третє за останні п`ять років підвищення розміру орендних ставок для банків. Так з ухваленням Постанови Кабінету міністрів України №1846 від 27.12.2006 р. розмір орендної плати було збільшено вдвічі – з 15 до 30 відсотків від вартості майна. Цього року Постановою Кабміну № 961 внесено зміни, згідно з якими банки мають сплачувати за оренду нерухомого державного майна не 30%, а 40%.
Як наголошують в АУБ, чергове підвищення (до 40%) взагалі суперечить будь-якій економічній логіці.
За словами Сугоняко, на сьогоднішній день, на жаль, банки не тільки не отримують надприбутки, але й несуть значні збитки (за 10 місяців 2011 року в цілому по системі - 5,2 млрд. грн., за 2010 р. – 13 млрд. грн., за 2009 р. – 38,5 млрд. грн.) .
В АУБ відзначають, що встановлення разючої диференціації орендних ставок для різних видів економічної діяльності з регулярним їх підвищенням лише для окремих галузей – є порушенням таких конституційних принципів, як рівність всіх суб’єктів права власності перед законом (стаття 13 Конституції України) та недопущення неправомірного обмеження конкуренції та недобросовісної конкуренції (стаття 42).
В АУБ підкреслюють, що подібне збільшення витрат на оренду за умов кризи для банків є неприпустимим, оскільки призведе або до збиткової діяльності, або до вимушеного зменшення орендованих площ, і як наслідок, до погіршення умов обслуговування клієнтів банків-орендарів. При цьому втрат зазнає і державний бюджет, який недоотримає податків.
З огляду на викладене АУБ звернулась до Прем’єр-міністра України з пропозицією повернути 15%-й розмір ставки оренди за використання нерухомого державного майна для фінансових установ та банкоматів, змінивши відповідно пункт 3 Додатку 2 Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас