Станція "Фобос-Грунт" може впасти на територію України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Станція "Фобос-Грунт" може впасти на територію України

51
Російська космічна станція "Фобос-Грунт", яка не зуміла після старту 9 листопада відправитися до Марса і застрягла на орбіті, впаде на землю 11 січня 2012 року, оголосило стратегічне командування США.
Уламки "Фобоса", за прогнозами фахівців, можуть впасти в широкій смузі - від 51,4 градуса північної широти до 51,4 градуса південної широти. У цю зону потрапляє США, Китай, Африка, Австралія, Японія, південна частина Західної Європи та Україна. При цьому в "зону ризику" не входять Білорусь і велика частина Росії, в тому числі Москва. Куди саме впаде апарат, можна буде передбачити лише за кілька годин до того, як це станеться, передає NEWSru.com.
"Фобос-Грунт" - перша за 15 років російська автоматична міжпланетна станція, призначена для доставки зразків ґрунту з супутника Марса. При запуску ракета-носій "Зеніт" відпрацювала штатно. А ось маршова рухова установка станції не включилася і не змогла перевести апарат на траєкторію перельоту до Марса.
Станція залишилася на низькій навколоземній орбіті. Зв'язатися з нею вдалося тільки через два тижні і тільки завдяки допомозі європейських фахівців. Але незабаром "Фобос" знову замовк. Місія, витрати на яку оцінюються приблизно в 5 млрд рублів, закінчилася провалом.
Після входження станції в атмосферу на поверхню Землі можуть впасти спускний апарат і деякі тугоплавкі елементи двигунів - зокрема, камери згоряння.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас