Яценюк: Двосторонній консорціум з Росією стане останнім цвяхом в труні Януковича — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Яценюк: Двосторонній консорціум з Росією стане останнім цвяхом в труні Януковича

Енергетика
2991
Народний депутат, лідер партії "Фронт змін" Арсеній Яценюк вимагає від президента України Віктора Януковича оприлюднити всі директиви на газові переговори з Росією.
Про це політик заявив в інтерв'ю радіо Свобода.
За словами Яценюка, єдине з того, що цікавить Росію і не перебуває у них в руках, це українська ГТС. "У тому випадку, якщо українська влада піде на підписання двостороннього контракту між Україною і Росією про формування чого б то не було: або СП, або консорціуму, або угоди про спільну діяльність - не грає ролі чого, ми втратимо останній актив, який приносить гроші", - заявив політик.
"З цього приводу я зробив наступну заяву. Перше. Ми вимагаємо, щоб президент оприлюднив всі директиви на предмет переговорів між Україною і Російською Федерацією. Тимошенко дали сім років за директиви. Комусь дадуть 10 або 15 років за відсутність цих директив або за підписання газового контракту всупереч законам України та інтересам української держави", - додав Яценюк.
"Друге. Ми вимагаємо, щоб до цих переговорів були залучені країни-члени ЄС, тільки не якісь окремі європейські компанії, що знаходяться у власності російського "Газпрому", а країни-члени ЄС. Тобто, це міждержавні переговори. І США", - заявив політик, пояснивши, що говорить про США, тому що "це країна, яка може бути, по-перше, фінансовим донором, а по-друге, це країна, яка дозволить Україні відчувати себе безпечніше в енергетичному секторі. Тобто, це можуть бути переговори на чотирьох".
"Наступне. Ми хочемо підтримки від наших європейських партнерів. Європейський парламент минулого тижня чітко задекларував свою підтримку Україні у переговорах. Але декларація підтримки і реальні дії - це досить різні дії. У чому повинна бути ця підтримка? Ми вважаємо, що Україна повинна мати контракт з членами ЄС на транспортування газу, а не російський "Газпром". Ми забезпечимо такий транзит. Але прийом газу має бути на українсько-європейському кордоні, а не на російсько-українському", - заявив Яценюк.
"Якщо Янукович підпише двосторонній консорціум з Росією - це буде останній цвях в його "політичній труні", - упевнений опозиціонер.
Нагадаємо, напередодні голова правління "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" до кінця грудня угоду щодо газу не підпишуть. "Новорічних подарунків не буде", - додав він.
Вчора прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що у випадку, якщо Україна не зможе домовитися про більш вигідні умови на постачання російського газу, Київ готовий платити 400 доларів за тисячу кубометрів російського газу.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас